Mandag 1. oktober begynner årets Rosa Sløyfe-aksjon. Det er den 14. gangen den arrangeres i Norge.

2012 er også året da Kristine Fossmark Skjold (24) fra Madla oppdaget at hun hadde brystkreft.

— I januar kjente jeg en klump i venstre bryst. Verken jeg eller legen tenkte at det var noe så alvorlig, siden jeg bare var 23 år gammel. Men to dager før bursdagen min fikk jeg beskjeden. Og da raste alt sammen. Jeg tenkte at livet var over.

— Dagen etter jeg fikk diagnosen var den verste. Jeg husker at jeg våknet opp og tenkte at det var et mareritt. Den følelsen når det gikk opp for meg at det ikke var det, var helt grusom, sier hun til Aftenbladet.

Men den 24 år gamle sykepleierstudenten kjempet. Både mot kreften og de vonde følelsene. Resultatet er i dag en kreftfri Kristine og åtte litt annerledes bilder av en kreftpasient, som skal vises fram på fotoutstilling i forbindelse med brystkreftkampanjen

— Livet trenger ikke stoppe opp

Å ta bilder fra tiden med kreft var noe Kristine ønsket å gjøre for sin egen del. Nær venninne og fotograf Siri Sverdrup - også fra Stavanger, men bosatt i Bergen - ble et naturlig valg bak kamera. Denne måneden skal bildene vises i utstillingen Rosa Krefter i Kreftforeningens lokaler i Bergen.

— Det er blitt litt mer opplegg rundt bildene enn det som var planen da jeg og Siri satt i kjellerstua og snakket om det, ler hun.

— Men hvis fotografiene og min historie kan være en inspirasjon for noen andre, er det alt jeg hadde håpet på. Det har vært et tøft halvår. Men jeg er blitt utrolig godt kjent med meg selv. Jeg har lært at jeg er en sterk person. Jeg ville ikke være en "klassisk kreftpasient", sier hun.

— Alle har et mentalt bilde av kreftpasienter som personer som ligger lenket til senga. Men livet trenger ikke å stoppe opp, selv om du har fått en livstruende sykdom. Jeg har forsøkt å leve livet som vanlig. Jeg har fortsatt på skolen, hengt mye med venner – ja, til og med gått på fest.

— Jeg håper folk som kommer og ser utstillingen får inspirasjon til å finne sin styrke. Uansett hvilken livssituasjon de er i, sier hun.

Tør nå å se framover

24-åringen sender en spesiell takk til venner og familie som har stilt opp for henne dette året.

— Jeg har selvsagt ikke vært sterk hele tiden. Jeg har grått, hylt og vært sint. Jeg har til tider kjent på følelsen av dette er utrolig urettferdig, og tenkt "hvorfor meg"? Heldigvis har jeg verdens beste venner og familie. Deres støtte har betydd alt for at jeg har taklet sykdommen så bra.

For noen uker siden fikk Skjold sin siste behandling med cellegift. Og for første gang på lenge tør hun å legge langsiktige planer.

— Jeg er egentlig en person som liker å planlegge god tid i forkant. Men i år har jeg bare tatt én dag om gangen. Nå tør jeg endelig å se framover. Jeg er ferdig med den verste behandlingen, og nå skal jeg videre i livet mitt, forteller hun.

— Jeg har ikke fått sykdommen helt på avstand ennå. Men jeg gleder meg til jeg kan se tilbake på fotografiene og tenke at dette klarte jeg å vinne over.

— Årlig er det kun én person under 25 år som får brystkreft i Norge. Og det kjennes faktisk litt betryggende. For nå føler jeg at jeg har tatt den statistikkstøyten, og jeg håper derfor at ingen andre jeg kjenner vil bli rammet.

Utstillingen "Rosa Krefter" skal vises fra 1. oktober i Bergen, i Kreftforeningens lokaler i Strandgaten. Bildene kommer også til Stavanger 1. desember, på Stills kafé i Jernbaneveien.

STERK: - Jeg har lært at jeg er en sterk person, sier Kristine Fossmark Skjold.
Siri Sverdrup