• Det var aldri noen tvil om at jeg skulle konfirmere meg. I Norge er det liksom tradisjon for å gjøre det, sier Katarina Opheim.

NAVN: Katarina Opheim

ALDER: 15 år

BOSTED: Landås

KONFIRMERES: Grieghallen 26. april, i regi av Human-Etisk Forbund

For henne handler konfirmasjon om det å ta skrittet fra barn til voksen. Døpt ble hun som liten, men likevel ble det feil å velge kirkelig konfirmasjon.

— Jeg føler meg for ung til å skulle feste meg ved en religion. Jeg vil gjerne oppleve mer og få kunnskap om flere religioner først. Kanskje som voksen vil jeg finne ut at kristendom er det rette for meg, sier Katarina.

I går ble hun konfirmert i Grieghallen i regi av Human-Etisk Forbund.

— Jeg vet ikke helt hva jeg tror på, så for meg var det fint å ha den valgmuligheten. Å konfirmere seg borgerlig er et bra alternativ enten du tror eller ikke, sier hun.

Hun mener konfirmasjon er viktig å få med seg. Nå gleder hun seg til å stå i mørkeblå bergensbunad sammen med de andre borgerlige konfirmantene i Grieghallen.

— Jeg er spent på det som skal skje, jeg tror det er en ganske høytidelig seremoni. Selvsagt gleder jeg meg til besøket etterpå med taler, besteforeldre og andre gjester. Familie er veldig viktig for meg, sier Katarina.

Konfirmasjonstiden har bestått i ukentlige møter, hvor de i diskusjonsgrupper har tatt opp ulike tema, som rus, rasisme og urettferdighet.

— Lederne har nok prøvd å få oss mer samfunnsengasjerte, men jeg føler ikke at jeg har lært så mye om hva Human-Etisk egentlig står for. Hadde jeg skulle fortelle noen om det, måtte jeg slått opp på internett, sier hun med et smil.

Likevel har opplevelsene vært mange. Og hun vet hun har valgt det som er rett ut ifra sitt eget ståsted.

— Jeg tror kanskje at en god del konfirmerer seg kristelig fordi det er tradisjon i familien, eller etter press fra foreldre, sier hun ettertenksomt og legger til:

— Noen mener kanskje at det å konfirmere seg humanistisk ikke er ekte konfirmasjon, men for meg hadde det blitt feil å konfirmere meg i kirken.

VELGER HUMANISTISK KONFIRMASJON: - Kjæresten min konfirmerer seg i kirken, men det betyr ingenting at vi har forskjellig oppfatning, sier Katarina Opheim. Hun synes det er viktig at det er et alternativ for dem som ikke ønsker å konfirmere seg kristelig. FOTO: TOR HØVIK
Høvik, Tor