• Jeg tok meg av varslingen, fortalte hovedentreprenøren i byretten i dag. Sammen med gravemaskinføreren er han tiltalt for uaktsomt drap etter rivingsulykken i Lars Hilles gate i fjor, der en mann mistet livet. Begge nekter straffskyld.

Mannen som omkom i ulykken, oppholdt seg i bakrommet til butikken Ashna International. Dette rommet lå i et tilbygg, i bakgården til bygget som skulle rives. Selve butikken lå lenger unna rivingsobjektet.

De to tiltalte er hovedentreprenøren for riveoppdraget og en gravemaskinfører, og begge nektet straffskyld da saken startet i dag.

— Foretok meg ikke noe

I tiltalen heter det blant annet at de to "unnlot å forvisse seg om at det ikke oppholdt seg noen personer rundt rivingsobjektet."

— Jeg tok meg av varslingen. Jeg gikk rundt til alle leietakerne og fortalte om hva som skulle skje, og at de måtte holde seg unna, fortale hovedentreprenøren for rivingen, da saken startet i byretten i dag.

- Stolte på entreprenøren

Dette kom også fram, da gravemaskinføreren forklarte seg tidligere.

— Jeg fikk beskjed av NN (hovedentreprenøren for rivningen, red.anm.) om at varsling var gjort. Det var folk i butikken, men jeg foretok meg ikke noe overfor dem. Jeg stolte på NN, forklarte gravemaskinføreren i retten i dag.

Gravemaskinføreren la til at han var overbevist om at skuret kun ble brukt til lager, og at han ikke trodde det kunne oppholde seg personer i dette bygget.

Visste det var folk i butikken

Hovedentreprenøren forklarte seg etter gravemaskinføreren i retten, og bekfreftet at han visste det var folk i butikken, men at han ikke trodde det var folk i andre bygninger.

— Jeg ville aldri gått i gang med rivingen om jeg hadde visst at det var folk i skuret, forklarte hovedentreprenøren.

Mannen som døde i rivingsulykken og kameraten hans oppholdt seg i butikkens bakrom, som lå i det omtalte skuret.

Både hovedentreprenøre og gravemaskinføreren er tiltalt for uaktsomt drap etter at en mann omkom i en rivingsulykke i Lars Hilles gate 5. desember i fjor.

Språkproblemer sentralt

Språkproblemer er et annet sentralt tema i rettsaken. Et av stridsspørsmålene ventes å være om innehaveren av butikken forstod varselet som entreprenøren ga ham.

Aktor har blant annet stilt spørsmål om alle som oppholdt seg i tilstøtende bygninger, hadde forstått varselet om riving.

— Da jeg var i butikken, sa jeg at det ikke måtte være folk i tilbygget. Jeg spurte om de forstod hva jeg sa, og da nikket de, sa entreprenøren i sin forklaring.

Vil legge frem tv-opptak

— Vi regner med at aktor vil gjøre dette til et sentralt spørsmål. Derfor akter vi å legge frem tv-opptak hvor denne personen forklarer seg på en slik måte at hans språkforståelse fremstår som meget god, sier entreprenørens advokat Helge Hansen til bt.no.

Trolig vil det bli åstedsbefaring for retten tirsdag, og det er satt av tre dager til saken.

Ytterveggen falt ned

Kort tid etter at rivingen var påbegynt, falt en del av en yttervegg ned. Den raste gjennom taket på et kjøkken som hørte til butikken Ashna.

Ifølge tiltalen skal både hovedentreprenøren og gravemaskinføreren vært klar over faren for at gjenstander kunne falle ned, og før rivningen hadde de lagt trekasser på taket for å beskytte dette.

Begge de to er tiltalte etter straffelovens paragraf om uaktsomt drap, og uaktsom personskade.

Arbeidstilsynet følger saken, men ønsker ikke å kommentere tiltalen.

Etterlot seg fem barn

Kurdiske Salahadin Abdulkarim Reza oppholdet seg på kjøkkenet i forretningen Ashna International, og døde etter å ha bli truffet av mur- og betongmassene som raste over ham. Kameraten Aso Mohammed Nori ble påført benbrudd.

Reza etterlot seg kone og fem barn.

MISTET LIVET: En person mistet livet i rivningsulykken i Lars Hilles gate i desember i fjor. I dag startet rettsaken i Bergen byrett.
Arkivfoto: BT