Få timer etter at Hauge er fisket opp fra Nordsjøbølgene vest for Marsteinen fyr tidlig fredag morgen, sitter han innhyllet i håndklær på Legevakten i Bergen. Han ser temmelig pjusket ut.

– Denne opplevelsen skulle jeg i høyeste grad vært foruten. Turen var en overmodig disposisjon, innrømmer mannen som hadde de beste intensjoner for turen til Lerwick på Shetland: Å samle inn penger til utdannelse for en tsunamirammet ungdom.

– Det stinket selvfølgelig

Med skeptiske, men entusiastiske tilskuere i Glesvær på Sotra, la han ut på sjøen i sin 14 fot korte jolle litt før midnatt torsdag. Forholdene var gode. Men etter hvert kom motvinden opp i frisk bris, forteller Oslomannen.

– Det ble forferdelig tungt. Etter tre timer var jeg fullstendig utmattet av å øse og helle på bensin. Eneste jeg fikk i meg var litt kaffe og noen peanøtter.

Våt og kald fortsatte han vestover.

– Eneste gang jeg fikk litt varme, var da jeg pisset i buksen tre-fire ganger. Men det var helt umulig å rigge seg til med en bøtte der ute, sier han med et blekt smil. – Det stinket selvfølgelig.

Etter syv-åtte timer bestemte han seg for å snu. Farten var for lav, motvinden for sterk og han var ikke sikker på om han hadde drivstoff nok til å nå frem.

– Det å snu er også en måte å vise sin klasse på, tenkte jeg.

– Vanvittig lettet

Det var under snuoperasjonen det skjedde. Plutselig lå hele hekken under vann.

– Jeg kunne fått panikk. Isteden kom det en underlig ro over meg.

Han kastet ut flåten, krabbet over i den og fikk slått på nødpeilesenderen.

– Jeg hadde lagt stor vekt på sikkerhet: GPS, kompass, nødpeilesender, overlevingsdrakt og flåte. Uten senderen og flåten, hadde jeg nok druknet, sier han.

Fem kvarter senere kom helikopteret fra Oseberg.

– Da var jeg vanvittig lettet! Så ble ikke Nordsjøen min siste hvil likevel.

–På gråten

I god behold på Legevakten kommer refleksjonene over hva han satt ut på.

– Det er gode motforestillinger mot en slik tur. Det ser jeg med klarsyn nå. Nordsjøen er ikke å spøke med. Jeg har vært opptatt av båtliv siden jeg var gutt. Men i dag fikk jeg en støkk. Å risikere livet «utenfor tur» er noe ubarskt. Skal man gjør risikere livet, så bør det være for noe veldig viktig.

– Hvorfor utføre et slikt vågestykke for å samle inn penger?

– Hvis du ikke har et spektakulært stunt å vise til, gidder ikke folk å stoppe ved det. Og jeg kunne verken sykle til Nordkapp eller klatre i Himalaya.

– Hva sa din kone til denne turen?

­– Da jeg snakket med henne før jeg dro i går, var hun på gråten. Jeg har litt å svare for overfor henne nå.

Se BTV-innslag!

OVERMODIG: - Denne opplevelsen skulle jeg i høyeste grad vært foruten. Turen var en overmodig disposisjon, innrømmer mannen som hadde de beste intensjoner for turen til Lerwick på Shetland: Å samle inn penger til utdannelse for en tsunamirammet ungdom.
Klemetsen, Fred Ivar U.