For noen måneder siden kjørte Bybanen av gårde med datteren Aina Kavita (8). Tirsdag skjedde det samme med sønnen Sebastian (2).

— Jeg trodde aldri at det kom til å skje igjen. Jeg anmeldte saken til politiet samme dag, sier Birkeland, og berømmer Securitas-vakten som syklet etter Sebastian og Bybanen.

— Han var utrolig flink. Vi er veldig takknemlige, sier Birkeland.

Hadde billett

Tirsdag sto hun og datteren Aina Kavita fortvilte igjen på perrongen i Byparken, da Bybanen kjørte av gårde med barnevognen og Sebastian.

Birkeland forteller at hun hadde kjøpt billett i god tid i forveien, og valgte å vente på neste avgang fordi den første var full.

Men idet hun trillet barnevognen inn i vognen, kom det beskjed på høyttalerne om at dørene skulle lukkes.

Fanget i døren

På tidspunktet hadde barnevognen og Sebastian kommet inn i vognen, mens Birkelands armer befant seg mellom dørene. Da disse plutselig ble slått igjen, var hun nødt til å slippe taket.

— Jeg hadde ikke noe lyst å slippe vognen, men jeg hadde ikke noe annet valg. Ellers hadde armene mine blitt knust, sier Birkeland.

Hun forteller at Bybanen ikke kjørte med en gang, og at hun flere ganger prøvde å trykke på døråpnerknappen. Situasjonen var også stresset på grunn av alle folkene som hadde gått av.

— Det var mange som ikke skjønte hva som skjedde, fordi det sto masse mennesker på perrongen og ventet på å få plass.

Åpnet ikke

To ungdommer løp frem til sjåføren for å gi beskjed. På dette tidspunktet var den fremste døren åpen. Men ifølge Birkeland åpnet ikke sjåføren døren hvor Sebastian befant seg. I stedet ble den fremste døren lukket, og banen kjørte av gårde.

— Det var forferdelig å stå igjen. Det går bra for voksne folk om de blir skilt bort fra dem de reiser med, men ikke for barn, sier Birkeland.

BT skrev i går at føreren skal ha nektet å stoppe, til tross for at en mann banket på og ropte. Øyenvitnet Marian Flick fortalte at flere ropte på at føreren måtte stoppe.

Også Hallgeir Løland Torpe så hvordan føreren kjørte av gårde, selv om folk på perrongen trykte på døråpningsknappen. Torpe anslo at omtrent 50 personer sto igjen på perrongen.

Skremmende opplevelse

— Hjelpeløs, sier Birkeland om situasjonen.

— Jeg var sint, redd og visste ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg kunne ikke vite om føreren fikk med seg hva som skjedde eller ikke. Det var veldig skummelt med tanke på at Sebastian er så liten, sier Birkeland.

— Jeg ble redd, sier lille Sebastian, når vi spør om hvordan det var å bli skilt fra mamma.

— Jeg hadde ingen å sitte med, og Bybanen bare kjørte av gårde med meg. Men så lenge mamma er med kan jeg ta den, forteller han fra vognen sin utenfor perrongen i Byparken.

Innrømmer svikt

— Vi legger oss helt flate. Det er tydelig at det har vært en svikt i rutinene våre, sier Gry Olsen, direktør i Fjord1Partner.

Hun forteller at de ønsker kontakt med moren. Mandag skal de ha gjennomgang av rutinene.

— Vi ønsker å være en sikker leverandør av kollektivtjenester, og denne saken har høyeste prioritet hos oss nå, sier Olsen.

Skjedde for andre gang

Det er derimot ikke første gangen at vognsettet har forlatt perrongen med ett av Birkelands barn alene om bord.

Også episoden for noen måneder siden satte en støkk i mor og datter. Da Liezl Birkeland og datteren skulle dra fra Sletten til sentrum, ble ikke billettene registrert på automaten inne i vognen. For å unngå bot ville de gå ut.

— Jeg gikk ut veldig fort, men da Aina Kavita skulle gå ut, ble dørene lukket igjen, sier Birkeland. Hun forteller hvordan det å bli skilt fra datteren nærmest fikk hjertet til å hoppe ut av brystet.

Den gangen ble en ung dame redningen.

— Mamma sitt navn er vanskelig å stave, og damen husket pappa sitt navn. Vi fikk tak i ham, og han møtte oss på Wergeland stasjon. Jeg var veldig redd, forteller Aina Kavita.