• Jeg ville bare få slutt på mobbingen, sier 17-åringen står tiltalt for mordbrann på Husnes. I retten i dag sa gutten at han tente på bolighuset etter krangel om en avisrute og etter at kjæresten hadde forlatt han.

Det var natt til 17. mai 2004 at den da 15 år gamle gutten ved hjelp av tennvæske skal ha tent på en vedstabel i boden til en etiopisk familie på Husnes. Ni personer, inkludert den etiopiske familien på fire, lå og sov i rekkehusene som består av fire leiligheter.

I bare nattøyet fikk forskremte naboer varslet om brannen og reddet ut den etiopiske kvinnen og hennes barn.

– Det sto om minutter. Vi hørte eksplosjoner. Det var svært dramatisk, sier naboen til Bergens Tidende.

I retten i dag forklarte den nå 17 år gamle gutten seg om hvorfor han tente på boden. 17-åringen fortalte at han og en jevnaldrende som bodde i det brannrammede huset hadde havnet i en krangel om avisruten de begge gikk.

17-åringen hadde fått kjeft for aviser som hadde forsvunnet, og var lei av det han oppfattet som mobbing.

Gutten forklarte også at kjæresten hadde gjort det slutt, og fått seg en ny venn som var mørkhudet.

— Jeg var forbannet og ville få slutt på all mobbingen, sa 17-åringen.

— Ser du galskapen i det du har gjort, spurte dommer Jan Ivar Brønn.

— Jeg skjønner ikke hvorfor jeg gjorde det jeg gjorde, sa gutten - som erklærte seg skyldig etter tiltalen.

Luftgevær og døde høns Ifølge tiltalen fra Statsadvokaten i Hordaland var ildspåsettelsen rasistisk motivert. En brannteknisk rapport slår fast at det var potensial for en stor og omfattende brann, der liv kunne gått tapt.

To måneder før brannen skal ungdommen sammen med andre barn ha tagget husveggen til den etiopiske familien med ord som «Nigger faen» og «Svarte dritt».

I tiltalen fremgår det også at ungdommen skal ha deltatt i maling av rasistiske slagord og hakekors på Husnes ungdomsskule, samt gjort innbrudd og hærverk i en barnehage i februar 2005. En hane og en høne ble funnet drept.

I tillegg er han tiltalt for brudd på våpenloven etter en episode i august i fjor.

– Vedkommende ble påtruffet i Husnes sentrum midt på natten i beruset tilstand bærende på et luftgevær med ammunisjon, opplyser politioverbetjent Sigurd Børve ved Kvinnherad lensmannskontor.

– Konstant redd for ungene Tiden etter brannen i 2004 har vært tøff for den etiopiske kvinnen og hennes tre barn på 15, 16 og 17 år. Trass i pålegg fra politiet om å holde seg unna, skal ungdommen ha oppsøkt familien og opptrådt på en måte som de oppfattet som truende.

Konstant frykt og utrygghet førte til at familien pakket flyttelasset og forlot sine venner på Husnes i fjor sommer. Nå bor de på en annen kant av landet.

– Vi mente det var fordeler for kvinnen å bli værende her, men hun var konstant redd for ungene sine. Hun brukte mobiltelefonen for å vite hvor de var og hvem de var sammen med til enhver tid, sier en venninne.

– Dypt fortvilet

Familiens bistandsadvokat, Bjarte Kristian Døssland har varslet et krav om økonomisk oppreisning.

– Samfunnet bør markere at dette var en uakseptabel handling. Dette er en gruppe som har et særlig behov for vern. De kommer fra et utrygt område og til et land som skal være trygt. Her blir de forfulgt av utryggheten, sier Døssland til Bergens Tidende.

Også nærmeste nabo i rekkehuset vil kreve erstatning.

– Det er fremmet erstatningskrav i forhold til den belastning de er påført både psykisk og helsemessig, sier Lene Frykman, advokat for nabofamilien.

Guttens advokat Kjell Steinsbø vil ikke kommentere disse kravene før rettssaken starter. Han vil heller ikke si noe om hva slags oppfølging gutten har fått.

– Det vil jeg komme tilbake til i rettssaken. Min klient har erkjent forholdene. Han forstår hva han har gjort og er dypt fortvilet. Han ønsker det ugjort, sier Steinsbø.

Det er satt av tre fulle dager i Sunnhordland tingrett til saken.

LENA VERMEDAL