Henning Søvik gikk onsdag kveld ut for å ta seg en røyk nær Birkelandskrysset i Ytrebygda. Han ble møtt med en forferdelig luft.

— Jeg tenkte på gass med en gang og turte ikke tenne røyken. Det er jo ikke lenge siden det var full gassevakuering her. Jeg har jo unger i området, og ble veldig bekymret, forteller Søvik.

Råtne egg

Han ringte politiet, som også koblet brannvesenet inn på linjen. Det ble sagt at propangass lukter som råtne egg, noe Søvik synes å kjenne igjen.

— Det var en sur, ubehagelig lukt.

Brannvesenet sendte folk for å undersøke saken, og peilet raskt inn Hansa Borg Bryggerier på Kokstad.

Spyling

  • Det viste seg at det pågikk spyling av tanker og ledningsnett på bryggeriet, sier brannvakt Torkjell Hell i Bergen brannvesen.

Politiet fikk flere meldinger om den sterke lukte i 20-tiden onsdag.

— Det var en forferdelig lukt som stammet fra en blanding av brygg og kloakk. Firmaet som sto for spylingen fikk pålegg om å melde fra til brannvesenet neste gang de skulle rense rørene, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

Politiet ringte til slutt tilbake til Søvik og sa han trygt kunne tenne røyken sin.

Tømmes om kvelden

  • Jeg har ikke hørt om denne hendelsen, men det høres ut som tømming av slam. Dette er noe som skjer regelmessig. På grunn av sterk lukt gjøres det på kvelden, sier Anette Karlsen, kommunikasjonsansvarlig ved Hansa Borg Bryggerier.

Slammet som hentes er et avfallsprodukt fra bryggeprosessen.