— Jeg trodde på Carl Fredrik Seim, han «var up and coming», hadde gamle shipping-penger og alt så veldig bra ut. Han omga seg med meglerapparat og med entreprenørapparat her i Bergen og jeg var utrolig imponert. Han kom med kalkyler og alt. Han var virkelig sjarmerte og imponerte meg, sa Uppstrøm da han startet sin forklaring i Bergen tingrett i dag.

— Senere viste det seg at han ikke hadde intensjoner om å gjøre noe, alle trodde på hans talegaver om mulighetene til å gjøre penger. Han satt i møter og så gikk han hjem.

— Seim ble kalt «Bergens Røkke». Når man hørte de talegavene med tall, så fungerte det i hvertfall for meg, jeg satset jo alt jeg eide, sier Uppstrøm.

Jeg har bestandig gått på trynefaktor, og jeg likte virkelig mannnen. Jeg var veldig dum.

Gikk på trynefaktor

Aktor ville vite om Uppstrøm gjorde en formell sjekk av Seim.

— Nei, aldri, svarte Uppstrøm.

Han beskriver Seim som en mann som «stråler av glans».

— Jeg har bestandig gått på trynefaktor, og jeg likte virkelig mannnen. Jeg var veldig dum, sier Uppstrøm.

Han forteller at han første gang traff Seim på et hotell sommeren 2001.

— Han kom med megler og entrepenør, og jeg hadde blitt fortalt at han var både revisor og allerede i gang med eiendomshandel. Eiendommene hadde store muligheter for utbygging og utleie. Alt virket veldig bra.

Synd

  • Det er synd at det ikke var noen som gjennomførte dette, for det var virkelig vakkert, sier Uppstrøm.

Han lyser opp i et stort smil når han beskriver planene for det han ble fortalt var Bergens «indrefilet», Mjellem og Karlsen Verft.

— Bygningene og arbeiderne kunne flyttes til Hanøytangen, og eiendommen utvikles til leilighetskompleks, der nytt var blandet med gammelt i flotte arkitekttegninger. Dette skulle bli Bergens svar på Aker Brygge. Rundt 130 millioner kroner ble vurdert som mulig salgssum.

Brast i gråt

— Jeg sa at jeg skulle ordne finansiering og måtte snakke med folk jeg kjente, forklarte Uppstrøm da han ble spurt om finansieringen av kjøpet av Mjellem og Karlsen.

— Det er det grusomste jeg noen gang har gjort. Jeg mistet alt jeg eide, men å sette andre i forlegenhet...nei, fanden!

Uppstrøm brast i gråt og gjemte ansiktet i hendene under utspørringen til aktor. Men tok seg raskt inn igjen og fortalte videre om samarbeidet med Seim.

— Jeg puttet inn alt jeg eide og han kjøpte biler og klokker for 700.000 kroner.

— Det er ingen som drømmer om at noen er så spik spænna gæern. Det eneste jeg skal straffes for at jeg har vært en jævla idiot! Det er ingen vinnere etter Seim, bare tapere, sier Uppstrøm, som på flere spørsmål fra aktor svarte at han ikke husker avtaler og innholdet i dem, til tross for at hans underskrift er på papirene.

Langet ut mot Seim

Også Uppstrøms hovedforsvarer, advokat Erling O Lyngtveit, langet ut mot Seim i innledningsforedraget sitt tidligere i dag.

— Dommen mot Seim viser at han har begått ulovligheter uansett hvor han måtte slippe til og ingen oppdaget det før det var for sent. Disse ulovlighetene begynte lenge før samarbeidet med Tor Arne Uppstrøm, med andre selskaper i andre relasjoner, sier Lyngtveit.

Han beskriver Seim som en dreven økonomisk kriminell, med «solide røtter i en av Bergens rikeste og mest fornemme familier». Dette skal ha blendet Uppstrøm slik at han inngikk et samarbeid.

Skylden for mange års forsinkelser av rettsrunden er det som mandag pressen som får.

— Skremt av pressen

I poetiske ordelag får retten beskrevet hvordan norsk presse har jaget en vettskremt Uppstrøm skrikende nedover Londons gater. Og hvordan Uppstrøm blir livredd bare ved lyden av helikoptere, fordi norsk presse har leid helikopter i Oslo i dekningen av denne saken i 2002.

Forsvareren beskriver Uppstrøms nåværende helsetilstand som bedre, men viser til at han har hatt psykiske belastninger siden 2003, som har vært så store at det har invalidisert ham.