De to kollegaene var på jobb da de oppdaget noe som fløt i sjøen like ved Ådnavik i Skogsvåg i Sund kommune.

— Vi så at det lå noe der. Først trodde jeg det var en båt som hadde veltet, forteller Geir Toft.

— Da vi kom nærmere, så vi at det var en stor hval.

8-10 meter lang

Rundt 300 meter fra rorbuene i Ådnavika ligger hvalen helt inntil land.

— Den er nok 8-10 meter lang. Den så skadet ut. Det kunne se ut som om den hadde blitt påkjørt av en båt, sier Hans Petter Nilsen.

- Ikke hverdagskost

Kollegene mener det kan se ut som om hvalen har fått en skade fra en propell i hodet.

— Jeg måtte se to ganger. Dette er ikke akkurat hverdagskost, sier Nilsen.

Han tror ikke hvalen har ligget der særlig lenge.

— Den kommer nok snart til å begynne å lukte, sier Toft.

— Det er mest sannsynlig en vågehval. Det stemmer med størrelsen. De er i området på denne tiden av året. Det kan virke som om den har dødd og så drevet inn til land. Den har nok ikke strandet fordi den har havnet på feil sted, sier direktør ved Akvariet, Kees Ekeli.

- Blir slept ut på dypt vann

— Den blir nok slept ut på dypt vann, så vil naturen ta hånd om kadaveret, sier Lars Walløe, hvalekspert og professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo.

Walløe bekrefter at det trolig er en vågehval det dreier seg om. Vågehvalen er en såkalt bardehval som spiser plankton og fisk.

— Ut fra lengde som er beskrevet, veier nok kadaveret nærmere seks tonn. Ved siden av nise og delfin, er dette den vanligste hvalarten i våre farvann, sier Walløe.

- Er dette et uvanlig syn?

— Å se et hvalkadaver på nært hold er ikke alle forunt, men det er ganske vanlig at hval dør og driver i land. Noen dør av alderdom, mens noe blir påkjørt av skip og omkommer, sier professoren.

STRANDET: Hvalen ligger like ved Ådnavik i Skogsvåg. - Det kan se ut som om den har skader etter en propell i hodet, sier Hans Petter Nilsen.