I en epost til bt.no skriver Gånev at han stjal Taggen fordi dyrene ved Akvariet lider.

«Flere av dyrene hadde ingen mulighet til å gjemme seg for hverandre. Forestill deg en liten krokodille i et lite bur med en stor krokodille ved siden av, og alt som skiller dem er en hønsenetting. Flere av krokodillene på utstillingen lever i frykt. Det var leit å se reptiler lide på denne måten», skriver Gånev blant annet. Les mer av uttalelsen i spalten til høyre.

Gånev er talsmann for nettsiden reptilweb, og har tidligere vært intervjuet på bt.no.

– Man må være beredt til å ta konsekvensen av sine handlinger, svarer Gånev på spørsmål om hvordan han stiller seg til eventuell straffeforfølging.

Kom til rette

Den meterlange krokodillen Taggen ble stjålet fra Akvariet i Bergen. Den kom til rette i 20.20-tiden i kveld.

– Den ble funnet av et team i Dokument 2, som jobber med en dokumentar om undergrunns-reptilmiljøet. Noen syntes tydeligvis at det ble for hett å sitte med krokodillen. Noe mer vet jeg ikke, sier Ekeli.

Sammen med Taggen ble det overbrakt en hilsen om at krokodillen har hatt det bra.

– Den var tørr og litt kald, men ellers fin. Vi tror den klarer seg, hvis den ikke har skjulte senskader, sier Ekeli.

– Idiotisk påstand

Han reagerer sterkt på påstandene om at reptilene lider ved Akvariet.

– Det er det dummeste jeg har hørt, og jeg tar full avstand fra slike idiotiske utsagn. Vi legger alle forhold til rette for at dyrene skal ha det bra, og det har de virkelig, sier Ekeli.

Han sier at den formelle eieren av krokodillene, René Hedegaard i Krokodillezoo i Danmark, flere ganger har besøkt utstillingen i Bergen.

– Hedegaard foreslo at vi skulle forlenge utstillingen i ett år fordi dyrene har det så bra. Han er en av verdens fremste krokodilleeksperter, og vår mentor når det gjelder stell. Det er reinspikket tøv at dyrene lider, sier Ekeli, som understreker at tyveriet er anmeldt.

– Det er forferdelig skuffende at en av frontfigurene i reptilmiljøet kan være så inn i granskauen tjukk i huet, sier direktøren.

Ble stjålet lørdag

Etter alt å dømme ble krokodillen stjålet i åpningstiden lørdag. Det var først ved 13-tiden søndag at de ansatte oppdaget at dyret var borte, skriver Bergensavisen.

– Dette var planlagt, tyvene har brutt opp to sett med låser for å komme til. Dessverre er dette et av de tammeste dyrene vi har. De har trolig fanget krokodillen og tatt den med seg ut i en bag, sa Ekeli til bt.no tidligere i dag.

Han mener det er åpenbart at den eller de som har stjålet krokodillen, har god kjennskap til reptiler. Krokodillen er fire-fem år gammel og en meter lang, og er av typen kilhodet dvergkaiman.

– Det er verdens minste krokodille. De visste hvilken de tok, sier direktøren.

Utvokst kan dyret bli opptil to og en halv meter lang. Krokodillen spiser rotter, mus, insekter og fisk. Ekeli tror ikke det er noe problem å få 50.000 kroner for krokodillen på det svarte markedet.

Vil installere kameraer

På grunn av tyveriet har Akvariet-direktør Kees Ekeli bestemt seg for å gjennomgå sikkerhetsrutinene. Et konkret tiltak som allerede er på vei, er døgnkontinuerlig videoovervåking av sentrale steder.

– Dette var dråpen. Historien viser at hvis folk ønsker å stjele noe, klarer de det, men vi skal i alle fall gjøre det vanskeligere enn det er i dag, sier han.

I 20.20-tiden kom «Taggen» tilbake til sitt hjem på Akvariet, etter å ha blitt stjålet lørdag. Her blir den tatt imot av reptilsjef Remi Andersen og direktør Kees Ekeli.
Akvariet
HELGE SUNDE