Det var en mann uten særlig mye å fortelle som i går forklarte seg for Bergen tingrett om totalt fire ildspåsettelser og rasering av et bolighus. 20-åringen var særdeles ruset da de straffbare forholdene skal ha funnet sted, og i retten besvarte han nesten samtlige spørsmål fra aktor med «husker ikke», «vet ikke» og «har ikke peiling».

Likevel erkjente han straffskyld for å ha tent på Søreide kirke sammen med en kamerat. De to sparket inn en rute i grunnmuren og tente på en gardin utenfra. Brannen utløste en automatisk brannalarm, og hadde sluknet av seg selv før brannvesenet kom til stedet.

Ikke satanistmistanke

— Hva var det som gjorde at dere bestemte dere for å tenne på kirken? undret aktor, politifullmektig Tore Johan Sørland.

— Jeg var veldig full, og jeg aner ikke hva vi tenkte på. Det var bare noe dumt som skjedde, var svaret fra tiltalte.

— Hva har du tenkt om dette i ettertid? spurte forsvarer Gisle Didriksen.

— At det var tullete å gjøre noe sånt. Jeg har angret veldig, og det er dette med Søreide kirke som gjør alt det andre jeg har vært borti så stort, sa 20-åringen.

Utenfor kirken fant politiet et stjernesymbol som var laget i snøen som lenge førte til spekulasjoner om det var satanister som hadde vært på ferde. Dette symbolet nekter 20-åringen kjennskap til, og aktor Sørland ga også klart tilkjenne for retten at politiet ikke mistenker tiltalte for å ha tilknytning til noe satanistmiljø.

- Tente på lekebil og plante

En tidligere kamerat av 20-åringen er tiltalt sammen med ham for å ha fullstendig rasert et bolighus på Straume i Bergen før de ifølge tiltalen flere ganger prøvde å tenne på boligen - alt dette mens fire personer lå og sov i huset.

Begge erkjenner delvis straffskyld, men nekter konsekvent for å ha tent på noe som helst i huset. Mens 20-åringen ikke husker noe som helst, klarte hans 19-årige kamerat å erindre noen bruddstykker fra den særdeles fuktige natten.

— Jeg så at han tente på en lekebil og en kunstig plante inne i huset, forklarte 19-åringen.

— Har du sett ham tenne på ting tidligere? spurte dommeren.

— Ja, en gang satte han fyr på en duk hjemme hos meg, og jeg har også sett at han flere ganger har tent på boss, svarte den medtiltalte.

Avviser pyromantendenser

19-åringens forsvarer, advokat Einar Drægebø, tok derfor tak i det faktum at 20-åringen står tiltalt for hele fire uavhengige tilfeller av brannstiftelse.

— Har du et problem med at du liker å tenne på ting når du er ruset?

— Nei, absolutt ikke, svarte 20-åringen kontant.

Hvis 20-åringen og hans kamerat blir funnet skyldige, venter et erstatningskrav på hele 269.000 kroner. Det er prisen som huseierens forsikringsselskap har satt på herjingene.

Familien som eier bolighuset ønsker ikke å kommentere verken rettssaken eller erstatningskravet.

— Det er nesten to år siden dette skjedde, og vi regner oss som ferdige med denne saken, sier familiefaren til Bergens Tidende.