Frilansfotograf Bjørn Rossland var tilfeldigvis ute med kameraet tirsdag ettermiddag.

Han driver også med fotografering fra dronefly, og beskriver seg selv som «svært flyinteressert».

Hørte fire motorer samtidig

Rossland er bosatt på Holsnøy i Meland kommune. Ved 15-tiden tirsdag hørte han lyden av fire motorer samtidig.

— Jeg så opp og fikk se to fly på vei inn, midt over Holsnøy. Flyene kom fra hver sin retning, og det så nesten ut som om de ikke var oppmerksomme på hverandre, sier han.

Det så ut som om de kom inn i samme høyde

Anne-Britt Sunde, så flyene fra Hordvik

— Det så skummelt ut. Sett fra bakken så de i hvert fall ut til å ligge veldig nær hverandre.

- Hvor nær?

— Det er vanskelig å bedømme fra bakken. Jeg tror det er et krav om 1000 fot mellom. Disse må i så fall ha vært helt på grensen. Det så spektakulært ut, sier Rossland.

- Så ut som de kom i samme høyde

Han sier for øvrig at det har vært «enormt» med fly over Holsnøy i dag. På et fjell på øyen ligger det, ifølge Rossland, et innflygningssystem for fly fra nord som skal til Flesland.

I Hordvik i Bergen fikk de to flyene også Anne-Britt Sunde til å skvette.

Litt før klokken 16 tirsdag måtte hun også frem med kameraet for å dokumentere.

— Jeg kvapp skikkelig. Etter min mening lå de to passasjerflyene skremmende nær hverandre i luften. Det så ut som om de kom inn i samme høyde, sier hun.

Sunde satt egentlig ute på altanen for å forevige den spesielle trolske tåken tirsdag ettermiddag, da hun ble oppmerksom på de to flyene.

fly_sunde_ring.jpg

«Guffent»

— Jeg syntes det så guffent ut. Begge endret kurs like etter at bildet ble tatt, så det gikk bra. Men jeg syntes dette var litt for spennende en stund.

- Hva tenkte du?

Flyene har nok ligget uvant lavt. Men alt er gjort etter boken i dag.

Alf Sognefest, prosjektleder Avinor

— Ja, hva tenker man? Jeg tenkte bare «Oisann, det der var ikke bra». Det så kanskje ut som om det ene flyet lå litt høyere enn det andre, men høydeforskjellen kan ha oppstått da de skiftet kurs. Men ut fra det lille jeg kan om luftfartsregler, virket det som om disse var for nær hverandre.

— Å se militærfly fly på denne måten, er en ting. Men passasjerfly må være ganske annerledes å manøvrere enn F-16.

- Har ligget uvant lavt

På Flesland har imidlertid ikke registrert noen uregelmentære hendelser med fly tirsdag.

Alf Sognefest er prosjektleder i Avinor, som står for driften av Bergen lufthavn Flesland. Da bt.no ringte ham om flyobservasjonene tirsdag ettermiddag, tok han kontakt med ansatte i tårnet på Flesland.

Kort tid etter ringte han tilbake.

— Nå har jeg sjekket opp i dette. Det er rett at det har vært mange fly over Holsnøy tirsdag. Og de har nok ligget uvant lavt, sier Sognefest.

— Men ingenting uregelmentært har skjedd, og forklaringen er enkel: Disse flyene har ligget i et ventemønster for å fly inn. Det innebærer at de flyr i sirkel og ligger, i hvert fall for publikums øyne, uvanlig lavt. Det ene flyet kan ligge på 900 meter. Da skal neste fly legge seg 300 meter høyere opp.

- Flere har kontaktet oss og ment at flyene lå farlig nær?

— Det oppleves nok uvant for dem som bor i et område der dette flymønsteret blir synlig.

- Alt etter boken

— Men som sagt er alt gjort etter boken i dag. Flere fly er blitt satt til å fly på denne måten, i påvente av sikt på Flesland.

— 300 meter er ganske mye. Men sett fra skrå kan det nok se ut som om to fly med slik avstand ligger veldig nær hverandre, sier Sognefest.

Avinor-lederen beskriver tirsdagens værforhold som «veldig skiftende», med alt fra klarvær til tett tåke.