Thore Knarvik forteller lavmælt sin historie til de tre dommerne i Nordhordland tingrett.

Langs den ene veggen sitter fire tenåringer i alderen 15 til 19 år sammen med sine forsvarere og lytter. De er tiltalt for flere tilfeller av grov vold mot en rekke jevnaldrende i Nordhordland.

To av ungdommene er tiltalt for volden mot Knarvik. De erkjenner ikke straffskyld for denne delen av tiltalen.

— De der er farlige

Etter at Knarvik er ferdig i vitneboksen, setter han og moren hans, Ann Kristin Knarvik, seg ned med BT i gangen utenfor rettssalen. Han forteller om første gang han fikk gå på skoledans på Austrheim samfunnshus, i april i år.

Litt før klokken 23 sto han sammen med noen ungdommer. De snakket om konfirmasjon.

— Jeg sa jeg skulle konfirmeres i kirken. Det var visst veldig provoserende. Da slo en av dem meg i ansiktet. Så en gang til. Jeg gikk rett i knestående. En annen som sto der, tok rundt meg og sa «Du må komme deg vekk. De der er farlige, de kommer til å ta deg skikkelig.»

Men Knarvik var såpass omtåket av slagene at han falt i bakken.

— Fem-seks personer sto over meg. En som så det, fortalte at fire av dem sparket meg i kroppen og hodet. Jeg vet ikke hvor mange ganger de sparket, jeg svimte av etter det tredje. Det traff meg i bakhodet, sier han.

Selv kunne ikke Thore peke ut verken han som slo eller de som sparket. Vitner hevder imidlertid å kunne fastslå hvem det var.

Knarvik fikk behandling av en lege på dansen. På grunn sparkene mot hodet ble han sendt i ambulanse til Haukeland Universitetssykehus for observasjon.

Konklusjonen var lett hjernerystelse og forstuet nakke. Knarvik forteller at han har slitt med nakkesmerter daglig etter hendelsen i april.

- Jeg ble rasende

Moren, Ann Kristin Knarvik, fikk telefonen alle foreldre frykter når barna deres er på fest. Den fortalte hva som hadde skjedd og at sønnen var på vei til Haukeland.

— Det var et sjokk. Helt uvirkelig. Dette var Thores første dans, og så skulle noe slikt skje, forteller hun.

  • Jeg ble rasende også. Men jeg vet ikke helt om det var de som gjorde det eller foreldrene deres jeg var sint på. Men her har noen sviktet.

Ann Kristin Knarvik og sønnen bestemte seg raskt for at dette skulle anmeldes. - De som gjorde dette skal ikke slippe unna noe slikt, sier hun.

- Tøff nok til å gå sin vei

Likevel er hun ikke sikker på at fengsel er det rette for dem som tok sønnen hennes.

— De trenger behandling, hjelp til å styre temperamentet sitt. Å sette ungdom i fengsel er ikke noen løsning, sier hun.

Knarvik sier hun er skremt av slåssingen i tilknytning til arrangementene på Austrheim samfunnshus.

— Jeg har hørt at de som liker å slåss, oppsøker stedet. Slik bør det ikke være.

Ann Kristin Knarvik forteller at hun er blitt bekymret for Thore når han er ute.

— Jeg føler meg ikke trygg før han er hjemme. Men vi har snakket mye om hvordan han skal unngå situasjoner som kan ende i vold. Jeg tror han er tøff nok til å gå sin vei, sier hun.

De fire ungdommene er blant annet tiltalt for å ha slått, skallet og sparket ut tenner på en 17-åring, sparket og slått en 16-åring og grove sms-trusler mot en 18-åring. Tre av de fire erkjente straffskyld for noen av punktene i tiltalen. Den fjerde erkjente ikke straffskyld for sitt ene tiltalepunkt.

SPARKET MENS HAN LÅ NEDE: - Fem-seks personer sto over meg. Det var visst fire av dem som sparket meg i kroppen og hodet, forteller Thore Knarvik. Moren, Ann Kristin Knarvik, var ikke i tvil om at saken skulle anmeldes. - Desom gjorde dette skal ikke slippe unna noe slikt, sier hun.
Rune Sævig