— Av plikt til våre naboland og behovet for fred og trygghet, sa Stoltenberg til et fullsatt Folkets Hus i Oslo i formiddag.

- Et intenst vemod

Han sa at det ikke var lett å bli valgt som Ap-leder, men mener det heller ikke var ett å gå av.

— Jeg har følt et intenst vemod. Nå føler jeg det går litt bedre. Jeg har begynt å venne meg til tanken om å gå av.

- En tid for alt

— Og jeg har innsette at dere kommer til å klare dere utmerket uten meg. Det er hardt, men det er sant. Alle partiledere har bare partiet til låns, sa Stoltenberg.

— Og det er en tid for alt. Som 14 åring deltok jeg på mitt første landsmøte i 1973. Siden har det knapt gått en eneste dag uten at jeg har brukt tid på Arbeiderpartiet. Det blir en stor overgang når jeg om få timer ikke har noen tillitsverv igjen. Men jeg lover at jeg fortsatt skal betale kontingenten som AP-medlem.

- Som en fakkel i mørket

Stoltenbergs håndtering av 22. juli sto sentralt i takketalen fra nestleder Helga Pedersen under det ekstraordinære landsmøtet i Ap lørdag.

— Du sto oppreist da det virkelig gjaldt. Du sto fremst i krisehåndteringen, og ledet en hel nasjon gjennom den bunnløse sorgen vi opplevde 22. juli. Reiulf (Steen journ.anm.) sa det egentlig best: Du sto som en fakkel i mørket, sa Pedersen.

— Du hjalp oss å sette ord på det vi følte. Du trøstet de som var rammet, og et helt folk i sjokk og fortvilelse. Vi er deg evig takknemlig, Jens, for at du var der da vi trengte deg som mest, fortsatte hun.

- Verdig, trygg og varm

Helga Pedersen kom også inn på de politiske resultatene Jens Stoltenberg har oppnådd gjennom et langt liv i politikken, men avsluttet talen med å beskrive den mangeårige Ap-lederen som person.

— Verdig, trygg, kunnskapsrik, varm, omsorgsfull og ikke minst kjekk og stilig, sa Pedersen.

BT kommer tilbake med mer.