Mandag startet rettssaken mot afghaneren (29) som er tiltalt for å ha knivdreptMusse Mohamoud Ahmed (45) på Ytrebygda asylmottak på Paradis i mai i fjor.

29-åringen erklærte seg ikke skyldig da saken ble innledet.

Afghaneren entret vitneboksen rundt klokken 10.

— Mirakel fra Jesus

Gjennom sin tolk gjentok han det han har hevdet helt siden pågripelsen 22. mai i fjor: At han stakk sin somaliske medbeboer i selvforsvar, etter selv å ha blitt angrepet med kniv inne på avdødes rom.

-Musse spurte meg hvorfor jeg hadde forlatt islam. Jeg sa at jeg hadde opplevd et mirakel fra Jesus, og at det var mitt valg, forklarte tiltalte.

29-åringen forklarte at somalieren ble veldig sint underveis i samtalen.

— Hele kroppen hans skalv. Så ser jeg at han har kniv. Han kom med kniven rettet mot magen min. Jeg var sikker på at jeg kom til å dø, forklarte tiltalte.

- Hadde ikke kontroll

Krangelen utviklet seg til en knivkamp på liv og død inne på rommet til avdøde, sa 29-åringen.

Til slutt klarte tiltalte å få fatt kniven, forklarte han. Deretter falt de dødelige stikkene.

— Jeg hadde ikke kontroll over meg selv på dette tidspunktet. Han prøvde å ta kniven fra meg igjen. Jeg stakk med kniven helt til han ikke klarte å angripe meg mer, forklarte 29-åringen.

24 knivstikk

Offeret segnet til slutt om på gulvet og blødde i hjel kort tid etter. Han ble påført minst 24 knivstikk. Ett av disse gikk gjennom hjertet.

Afghaneren hoppet deretter ut vinduet, som lå fire etasjer over bakken. Han fikk konstatert brudd i ryggen etter den harde landingen.

29-åringen hadde i lengre tid forut for drapet ment seg truet og forfulgt, etter at han konverterte fra islam til kristendom.

Den forklaringen fester ikke påtalemakten lit til. Statsadvokat Benedicte Hordnes har tidligere sagt til BT at det ikke finnes holdepunkter for at det var noen religiøs konflikt forut for drapet.

— Drapet fremstår som uten noe klart motiv, har statsadvokaten uttalt.

- Kalte meg venn

I avhør har afghaneren forklart at han ikke hadde særlig god kontakt med avdøde forut for drapet. De var på hils, men ikke noe særlig mer, har han forklart.

Aktor Benedicte Hordnes antydet gjennom sin spørsmålsstilling at de to hadde et tettere forhold enn det afghaneren har hevdet. Hun viste blant annet til at de pleide å se fotball på tv sammen.

I RETTEN: Aktor Benedicte Hordnes og forsvarer Randulf Hansen.
RUNE MEYER BERENTSEN

— Hva kalte han deg, spurte Hordnes.

— Han kalte meg venn.

— Hva kalte du ham?

— Jeg kalte ham også venn, svarte 29-åringen.

I august 2011 var den drapstiltalte afghaneren innblandet i en annen konflikt på et asylmottak i Rogaland. Etter en krangel med en somalier ble han skåldet med kokende vann og alvorlig forbrent.

Frikjent etter skålding

Afghaneren mente han ble angrepet fordi han var blitt kristen, mens somalieren hevdet krangelen dreide seg om ledige kokeplater, og at skåldingen var et uhell.

Somalieren ble tiltalt for vold, men ble til slutt frikjent i lagmannsretten.

Skåldeepisoden ble tema under rettssakens første dag. Afghaneren forklarte at han nærmest gikk i skjul etter hendelsen, og at han fryktet flere angrep fra muslimer.

Afghanerens forsvarer, Randulf Hansen, vil føre flere vitner som selv skal ha opplevd trusler og ubehageligheter etter å ha konvertert fra islam til kristendom. Også eksperter på islam vil bli ført som vitner, varslet Hansen. Disse vil blant annet forklare hvordan verdens nest største religion ser på konvertitter.

Det er satt av fem dager til rettssaken. Afghaneren er blitt undersøkt av rettspsykiatriske sakkyndige. De har konkludert med at han er strafferettslig tilregnelig.

KNIVDREPT: Musse Ahmed (45) ble funnet drept i dette huset på Ny-Paradis 22. mai i fjor. I dag startet rettssaken mot en afghansk asylsøker som er tiltalt i saken. ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ
JAN M. LILLEBØ