Nyhauglia i Bergen er blitt som en slagmark, med stadige konfrontasjoner mellom syklister og beboere.

Den lille blindveien ved Fjøsangerveien tilhører en hovedåre for de syklende sør i byen. Det fører til konflikter med beboerne, og striden nådde en ny topp mandag. En bilist skal ha slått en syklist etter en krangel.

De to har vidt forskjellig oppfatning av hva som skjedde. Håvard Østrem Peersen har nå politianmeldt saken.

— Jeg ble utsatt for vold fra etter en episode som vedkommende selv provoserte fram. Han truet med at neste gang skulle han slå meg ned. Jeg spurte om han ville slå, så slo han faktisk til meg. Slaget gjorde ingen skade, men det var svært ubehagelig, sier Peersen til bt.no.

Tre punkter i anmeldelsen

I anmeldelsen, som omfatter både hensynsløs trafikkatferd, trussel om voldsbruk og voldsbruk, skriver han blant annet at han ble slått med knokene i overarmen.

Peerson kom syklende i retning sørøver. Han hadde hvitt lys på sykkelen, og var ikledd gul refleksvest. Der veien går i en nedoverbakke, oppdaget han en bil.— Jeg så lysene fra en bil i den nedre enden av bakken. Jeg oppfattet at den sto i ro, eller kjørte sakte. Det var ikke mulig å komme seg unna, fordi det sto tett i tett med biler langs gjerdet. Jeg triller sakte nedover. Bilen fortsatte mot meg. I det den var like foran meg, akselererte den kraftig, og var så nær at sidespeilet tok forbi sykkelstyret, heter det i anmeldelsen.

Deretter gikk det slag i slag - bokstavelig talt. En opphetet diskusjon endte med fysisk konfrontasjon.

Vitne hørte slaget

Politiet bekrefter at de har mottatt anmeldelsen. De er foreløpig sparsomme med kommentarer:

— Det er en anmeldelse som vil bli fulgt opp med etterforskning, sier politioverbetjent Leif Havre ved forseelsesavsnittet på Bergen sentrum politistasjon.

Bt.no har snakket med en kvinne som hørte slaget. Hun oppgir at hun sto halvannen meter unna.

— Jeg kom syklende sydfra og stoppet i bakken. Jeg kom ikke forbi bilen og måtte gå av. Jeg så at sjåføren skjelte ut syklisten. Han var veldig aggressiv. Jeg tror de hadde stått der en stund. Så langet han ut. Det var mørkt, men jeg hørte at han traff. Det var ikke et kjempehardt slag, men det smalt godt. Jeg syntes det var drøyt, sier Anja, som ikke ønsker å få etternavnet i avisen.

Bilistene stopper midt i veien der det går an å sykle. Jeg har også sett at det ligger tegnestifter her. Vitne

Hun sykler ofte i Nyhauglia, og er redd for represalier.

— Det har vært så mye rart der. Jeg har aldri opplevd episoder selv, men det er ofte dårlig stemning. Bilistene stopper midt i veien der det går an å sykle. Jeg har også sett at det ligger tegnestifter her, sier hun.

Beboeren som skal ha slått, avviser anklagene. Han var en av dem som skal ha fått bildekk kuttet opp i september, men sier det er første gang han har en direkte konfrontasjon med en av syklistene.

— Han kom fra sentrum, mot Gamlehaugen. Det sto biler parkert ved gjerdet, og det var hans hindring, men han stoppet ikke. Det var kun ett spor i gaten på grunn av is. Jeg kunne ikke kjøre inn i en luke. Så traff han bilen. Jeg rakk ikke å registrere om det var i siden eller speilet. Jeg steg ut og spurte hva han holdt på med. Jeg har opplevd før at en syklist har sparket i stykket speilet, forteller han.

«Jeg er ikke så dum»

Mannen sier at de to hadde en «lang samtale», og innrømmer at den kulminerte med fysisk kontakt. Men han har en helt annen versjon av slaget.

— Han sa «Vil du slå meg»? Herlighet, skjerp deg, svarte jeg. Jeg ble oppgitt og han hissig. Så slo jeg ut med armene. Da traff jeg skulderen på venstre side. Han ropte «Du slo meg, du slo meg».

Den anmeldte, som heller ikke ønsker å stå frem med navn i frykt for mer hærverk, sier at konen var vitne til hendelsen.

— Hun satt i bilen. Jeg er ikke så dum at jeg slår noen, men jeg tror de fleste ville reagere på et dunk i bilen. Jeg løftet armen og kom borti skulderpartiet. Plutselig blir det til vold. Det er trist at det går så langt, men jeg skal forholde meg til anmeldelsen, sier beboeren.

82-åring skrev leserbrev

Konflikten har pågått lenge. I mai skrev Gunvor Jenssen (82) et fortvilt leserinnlegg til BT, der hun lurte på om syklistene var med i Tour de France. Hun har bodd i strøket i 56 år.

«Nå venter vi at noen bruker sin sunne fornuft, kaller en spade for en spade og ikkeNyhaugliafor et sykkelfelt! For vi vil ha syklistene vekk nå!» skrev hun.

— De kommer så fort. Det er utrolig at det ikke er skjedd en alvorlig ulykke, utdypet Gunvor i august.

Siden har lite skjedd.

Beboeren som er anmeldt, sier at myndighetene må gjøre noe, og avklare hvem som kan bruke veien.

— Vi er redde for at noen blir kjørt ned en dag, med konsekvenser for livet, enten det er barn, hundeeiere eller de som sykler, sier han.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, skriv e-post

TRE FLATE OG ETT RESERVE: 12 bildekk ble skåret opp i september. Beboeren som nå er anmeldt, var et av ofrene.
JO HJELLE
HØY FART: Slik så det ut i Nyhauglia da BTs reporter besøkte veien i august.
JO HJELLE