TORE SEVHEIM

Utenfor leiligheten var brannvesenet, politiet og Sivilforsvaret i gang med å tømme kjellere for vann. Tolv hus ble rammet da kommunens vannledning på Skuteviken sprakk natt til søndag.

— Det var ingen som vekket meg. Jeg våknet av vann som sildret. Først tenkte jeg det var oljeovnen, men så oppdaget jeg blinkende blålys, forteller Anita Holmeviken.

Til knes i vann

Da hun reiste seg opp ble hun stående i til knes i vann. Hun er sjeleglad sønnen Odin sov i hennes seng, som er litt høyere.

— Rundt halv tre byttet jeg bleier på han, og la heldigvis Odin i min seng. Madrassen hans lå og fløt i vannet, sier hun.

I nattdrakt, uten sko og med sønnen på armen, vasset hun i iskaldt vann ut til politiet. Hun fikk tilbud om hotellopphold, men valgte å bli kjørt til hjelpsomme slektninger.

— Men hvorfor ble jeg ikke vekket? Det var ingen som banket på ruten, eller ringte på, sier Holmeviken.

Politiet kan ikke si noe eksakt om hvorfor hun ikke ble vekket, og hva som har skjedd nøyaktig. Protokollen viser at politiet skal ha igangsatt vekking og evakuering av personer i nabolaget.

Ikke varslet

— Det er vanlig praksis at personer blir varslet og evakuert. Hvis dette ikke har skjedd er det beklagelig, sier operasjonsleder Konrad Grindeland.

Tre jenter jobbet nattskift da leiligheten deres ble oversvømt, og undrer seg over at de heller ikke ble kontaktet.

— Da vi kom hjem rundt halv syv, sto brannvesenet å tømte naboens kjeller for vann, sier Chona Anderl.

Da de åpnet døren var vannet en meter høyt, og alt inventaret fløt rundt.

— Tv-en og kjøleskapet fløt rundt. Dokosten fant vi på kjøkkenet, forteller hun.

De hadde ikke spist på 15 timer da BT traff dem, og jobbet i fem timer med å rydde etter skadene. Gjørmen ligger tykt på bakken utenfor. Klær og gjenstander ligger i plastposer stablet opp etter husveggen. Inni leiligheten står alt hulter til bulter, og vannet har lagt en meter høy skittrand langs alle veggene. De håper noe kan reddes.

Skulle flytte

— Det verste er at vi skulle ha flyttet ut, men ble hindret av oppsigelsestiden, sier hun.

Mange av kjellerne som ble rammet var ubebodd, men fikk store materielle skader. Flere biler som sto parkert på Skuteviktorget ble oversvømt, og flere bileiere øste bilene sine for vann i morgentimene.