Hele natt til i går la 36-åringen det han mener er kortene i saken utover bordet til politiet og sin egen forsvarer, Førde-advokaten Anders Folkestad. Bergens Tidende er kjent med innholdet i forklaringen, og erfarne Kripos-etterforskere bekreftet overfor BT på åstedet i går at siktedes uttalelser har en logisk sammenheng. Nå konsentrerer derfor politiet seg om å sikre tekniske bevis som enten kan styrke eller slå i hjel mannens forklaring.

Mange vitner

36-åringen har bekreftet det meste av det Bergens Tidende rullet opp i gårsdagens avis. Han sier det er rett at paret kom av bussen 01.25 på Totland, og at han senere på natten bar den sterkt forslåtte kvinnen flere hundre meter bort fra busstoppet og la henne i en skog, utilgjengelig for folk som eventuelt skulle passere på riksveien.

Han vet også at flere vitner har sett ham, kanskje også da han bar kvinnen. 36-åringen sier også at det er riktig at han forlot den skadde samboeren i skogen natt til søndag, og at han kom tilbake senere på morgenkvisten.

Bedyrer uskyld

Hans forklaring er imidlertid en helt annen enn at han skal ha slått henne halvt i hjel i busskuret, og så båret henne opp i skogen for så å forlate henne i hjelpeløs tilstand. ý Jeg slo henne aldri. Vi var drita fulle begge to. Og hun ramlet inn i busskuret da vi kom av bussen, og knakk blant annet nesen. I fallet ble hun også påført flere andre skader. Vi var imidlertid så beruset at vi sovnet begge to. Vi sov lenge i busskuret, før jeg våknet og forsto at jeg måtte få henne hjem. Derfor løftet jeg henne opp og bar henne opp i den skogen hun ble funnet. Jeg gikk den veien fordi det er den korteste snarveien hjem til huset på Hessevik, skal siktede ha sagt.

Forlot henne

Han skal også ha sagt at inne i skogen måtte han hvile, og da sovnet han ved siden av sin bevisstløse samboer. Han frøs veldig, og gikk hjem til huset, flere kilometer unna. Der skal han ha byttet klær, og også hentet varme klær og håndklær til sin sterkt forslåtte samboer. Han har forklart at da han kom tilbake til kvinnen innså han at han trengte hjelp. Derfor ringte han sin mor, som like etter klokken 08.00 ba ham kontakte ambulansen i Vågsøy. Det gjorde han, og satt selv ved den skadde da ambulansefolkene kom og umiddelbart rekvirerte Luftambulanse. Kvinnen ble fraktet til Haukeland Universitetssykehus i Bergen, der livet ikke sto til å redde.

Gikk rolig hjem

Etter at kvinnen var tatt hånd om av sykepersonell, gikk så 36-åringen tilbake til huset på Hessevik. Naboen, Morten Dag Tunold, så 36-åringen da han kom hjem ved 09.30-tiden søndag morgen. Det bekreftet Tunold overfor Bergens Tidende i går. — Han gikk og snakket i mobiltelefon og virket oppskaket, sier naboen. På det tidspunktet skal 36-åringen ha vært iført en opprevet skjorte. Det bekrefter siktede i politiavhør, men sier at han ikke hadde skjorten på seg om natten. ý Jeg byttet den på meg da jeg var hjemom, har han forklart.

Flere har sett ham

BT snakket i går også med andre vitner som har sett 36-åringen utenfor det aktuelle busskuret om natten. Da skal den nå døde 31-åringen ha ligget inne i busskuret. Vitneforklaringer om at noen skal ha sett basketak mellom de to avviser siktede, og sier at det må ha vært da han bar kvinnen.

Erfarne Kripos-etterforskere sa rett ut til BT i går at mannens forklaring kan holde vann. Men at da må uttalelsene stemme med en kommende obduksjonsrapport fra Gades institutt i Bergen, og med tekniske funn på klær og på den døde. Det vil ikke bli avklart med det aller første.

Var han full?

Forklaringen om at de to skal ha vært så fulle rimer ikke helt med andre vitneavhør. Avhør av vitner på den aktuelle puben i Nordfjordeid og av bussjåføren tyder i alle fall ikke på at den funksjonshemmede kvinnen var synlig beruset.

Politimennene som pågrep siktede hjemme, etter melding fra ambulansefolkene, har heller ikke reagert på at mannen virket medtatt av rusmidler søndag formiddag. Han har tidligere vært involvert i narkotikasaker. En narkohund snuste derfor rundt i boligen og på åstedet, samt i den aktuelle skogen på Totland i går.

JAKTER: Narkohund og Kripos-etterforskere jaktet i går ettermiddag på tekniske funn som enten kan styrke eller svekke siktedes forklaring.