Dødsulykken under Bergen-Voss lørdag morgen har rystet deltakerne i sykkelrittet. Vidar Jenssen kom til ulykkesstedet kort tid etter at tragedien fant sted. Der sto kameratgjengen til omkomne Sigbjørn Rafdal. 48-åringen syklet for IF Klypetussen Sykkel fra Etne.

— Du merker det på stemningen når du kommer til et sted det har gått skikkelig galt. Den følelsen var der med en gang. Sykkelkameratene som sto der, var forferdelig fortvilte. Jeg stoppet og gikk av, og ga noen skulderklapp og trøstet litt. De hadde sett kameraten stupe over gjerdet, forteller Jenssen til BT.

— De som så hva som skjedde, skjønte nok straks hvordan det hadde gått, men man håper jo i det lengste. Mens jeg sto der, fikk de vite at livet hans trolig ikke sto til å redde. En i gjengen hadde sammen med redningsmannskapet tatt seg ned til toglinjen, og det var ham de hadde kontakt med, sier Jenssen.

Brå sving

Han beskriver ulykkesstedet slik:

— Først kjører man ned en ganske bratt bakke, så kommer en mørk, kort tunnel. Ulykkesstedet er ved en brå sving mot høyre. Der har han syklet rett frem, sier Jenssen.

Etter å ha brukt litt tid på stedet, satte han seg på sykkelen igjen og fortsatte mot Voss.

— Man får seg en støkk, og jeg tok det roligere resten av rittet. Det er første gang jeg sykler Bergen-Voss. Advarselen jeg hadde fått på forhånd, var at man burde ta det rolig ned Kvamskogen. Men jeg så jo at hvis du har bra fart og sitter i felt, så er heller ikke den nedfarten det er snakk om her, ufarlig.

- Umulig å ta høyde for alt

Jenssen understreker at han har inntrykk av at arrangøren har gjort alt de kan for å gjøre det hele så trygt som mulig, og mener det var riktig at rittet ikke ble stanset.

— For min del er jeg glad for det, da fikk jeg mulighet til å reflektere på sykkelen over det som hadde skjedd. Dessuten tror jeg det ville blitt kaos hvis rittet hadde blitt stoppet med så mange ute i løypene. Jeg tror det var en riktig avgjørelse, men det er klart det er viktig at alt blir evaluert i etterkant.

— Det er litt opp til oss som sykler å tenke på at det er om å gjøre å komme seg hjem. Jeg aner ikke hva som har skjedd i denne ulykken, men det er umulig for en sykkelarrangør å ta høyde for alt. Jeg opplevde at det var mange vakter og god anvisning underveis. Men ulykker kan skje, og det er nok verken første eller siste gang, sier Jenssen.

- Alle snakker om det

Han opplyser at en i gruppen han syklet med er havnet på sykehus med nakkeskader, men det skal være mindre alvorlig.

Rytterne som er kommet i mål på Voss, er stort sett opptatt av det tragiske som skjedde i morges, forteller Jenssen.

— Alle i garderoben der jeg dusjet snakket om det og syntes det var forferdelig. De aller fleste er jo trimmere som gjør dette for moro sammen med kompiser.

BT har også vært i kontaktmed Pia Tømmernes, som var vitne til dødsulykken.

Hun kom 25 meter bak på denglatte veibanen. Tømmernes forteller at hun så en velt blant noen av bakerste ien stor pulje. De skal ha holdt relativt høy, men ikke uforsvarlig, fart. Hunsier videre at hun registrerte at noen eller noe forsvant over kanten, men ikkevar sikker på om det var en syklist. Tømmernes mener den den omkomne har hattmaksimal uflaks, han skal ha falt der det var brattest.

RYSTET AV ULYKKEN: Vidar Jenssen, her før start ved Grieghallen, ble vitne til dødsulykken.