2. juli 2007: Han har god grunn til å feire. Restaurant Eik, der Dag Robert Sørås er kokk, har vunnet American Express-prisen for beste service i Oslo.

Det blir en del champagne. Det blir seint. Så husker ikke Sørås mer. Ikke før han våkner opp på Ullevål sykehus med en lege ved siden av sengen.

— Kjører aldri med promille

Kokken fra Os er bedøvet av store mengder morfin. Det trengs.

Den ene lungen er punktert, lårbenet brukket tvert over. En albue er knust. På venstresiden av kroppen hans er det store brannskader.

Og så sier legen at de har amputert den venstre foten hans ved ankelen.

Sørås forsøker å protestere, sier at det har de ikke lov til. Legen forklarer at foten ikke var mulig å redde.

At venstrefoten virkelig er borte er vanskelig å innse, men legen sier noe annet, som Sørås synes er enda verre å forstå.

  • Han sa jeg hadde vært i en motorsykkelulykke. Jeg sa at det var umulig, fordi jeg hadde vært ute på byen, og jeg kjører aldri når jeg drikker, sier Sørås.

Funnet på motorveien

Litt senere får foreldrene, som har fløyet over fra Bergen, lov til å besøke ham.

Om det virkelig stemmer at han har kjørt i fylla er noe av det første Sørås spør dem om.

  • Jeg måtte høre det fra noen jeg stolte på.

Svaret var ja. Sørås var blitt en av 8500 personer som ifølge SSB hvert år blir tatt for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand.

26-åringen ble funnet litt over tre om natten i veibanen på en motorvei ved Frognerstranda i Oslo.

Motorsykkelen han hadde kjørt - uten annen beskyttelse enn en hjelm - var totalskadet.

De som fant Sørås trodde først han var død. Først etter 14 timer i koma våknet han opp. Da var foten amputert. Senere ble det to nye amputasjoner, til venstrebenet stoppet 15 centimeter under kneet.

I fjor ble 347 personer anmeldt for personskade knyttet til kjøring i ruset tilstand, litt ned fra 372 i 2008, viser tall fra Politidirektoratet.

Etter åtte måneder på sykehus, og enda flere måneder med rehabilitering og trening, står Dag Robert Sørås nå på kjøkkenet til restauranten To Kokker og skreller poteter.

  • Du mister mye muskler av å ligge i en sykehusseng og få morfin. Til å begynne med trente jeg på å klare å klemme sammen et gasbind med hånden.

Venstrefoten får han aldri tilbake. I stedet har han seks forskjellige proteser: En som ser ut som en ekte fot, en annen bruker han til å stå på snowboard med.

  • Jeg husker første gang jeg skulle stå med en protese. Foten var så oppsvulmet at det føltes som om jeg sto på en overfylt vannballong, sier Sørås.

«Helt uforståelig for ham»

«Han kan fremdeles ikke huske noe fra selve kjøreturen, men han erkjenner at det er han som har kjørt og at han har vært alene på sykkelen. Selve hendelsen blir helt uforståelig for ham og han tar bestemt avstand fra kjøring med promille», heter det i dommen mot Sørås.

  • Jeg tenkte på det hver dag på sykehuset, men jeg husker ingenting. Jeg skjønner ikke hvordan jeg kunne kjøre med promille. Det er noe jeg alltid har vært imot.

En blodprøve tatt snaut to timer etter ulykken viste at Sørås hadde 3 i promille. Det betyr vanligvis soning bak fengselsmurene.

Men dommerne i Nordhordland tingrett mente skadene Sørås hadde fått var så store at fengselsstraff ville være en «uforholdsmessig belastning».

I stedet ble han dømt til 24 dager betinget fengsel, 20.000 kroner i bot og tap av førerkortet i to og et halvt år.

  • Det verste er å vite at jeg har kjørt med promille, og at jeg kunne ha skadet noen andre. Jeg er bare glad for at det kun var meg det gikk ut over.

Fortvilet av fyllekjørere

26-åringen skammer seg over hva han har gjort, og var lenge i tvil om han ønsket å fortelle historien sin i BT.

  • Men hvis det kan føre til at andre ikke kjører i fylla, er det vel verdt det.

Statens vegvesens dybdeanalyse av dødsulykker viser at ruspåvirkning var en medvirkende faktor i over én av fire dødsulykker i 2008. - Hva tenker du når du leser om folk som kjører med promille?

  • Jeg blir oppgitt og fortvilet. Enten er de veldig uvitende, eller så bryr de seg rett og slett ikke. Du må nesten være bevisstløs for å kjøre med promille.

Sårene er grodd. Sørås er tilbake i full jobb som kokk. Men livet hans blir aldri slik det var før ulykken.

  • Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre vanlige ting, som å stå opp om natten for å gå på do uten å måtte ta på foten.