Aftenposten
VG
Adresseavisen

Marvin Halleraker er en av Norges mest kjente avistegnere. Han står bak forsiden til BT torsdag 8. januar, dagen etter terrorangrepet i Paris.12 personer er drept og et tjuetall er såret i skyting i redaksjonslokalene til det franske satiriske ukebladet Charlie Hebdo. Blant ofrene er redaktøren og tre tegnere. Alle var kolleger av Halleraker.

Onsdag ettermiddag ble tegneren bedt av BT om å lage en kommentar til terroren.

— Tegningen ble laget i løpet av kvelden. Jeg hadde en kort tidsfrist, sier Halleraker.

- Skalv på hendene

— Hvordan var det å sette seg ned med blyanten akkurat denne dagen?

— Jeg skalv på hendene. Om det var tidspresset eller tanken på det som var skjedd, vet jeg ikke. Tegningen ble min kommentar, uten for mye refleksjon om dette kunne være farlig eller ikke for meg som tegner, sier han.

— Vurderte du å tegne profeten Muhammed?

— Nei. Ikke et sekund. Jeg tegner aldri bare for å provosere. Denne tegningen er laget i en kontekst. Det er min kommentar til at kolleger er drept på jobb. Jeg tegnet verktøyet til drapsmennene og fargeblyantene til ofrene. Formen på patronhylsene og blyantene er lik, og kontrasten er sterk, sier han.

- Et angrep på oss alle

Halleraker tror ikke tegningens språk er universelt, og mener en tegning vil alltid tolkes ulikt av mottakerne.

— Det er en vanskelig øvelse. Jeg har for eksempel blitt beskyldt for å være antisemitt og pro-israelsk ut fra samme satiriske tegning. Legger man i tillegg ord til tegningen blir det også mer komplisert.

— Hva tenker du selv om terrorangrepet på dine franske kolleger?

— Jeg vil ikke virke svulstig. Men dette er et angrep på demokratiet og på oss alle. På ytringsfriheten som vi setter høyt. Det er også et angrep på deg som journalist og din redaktør, sier Halleraker.