— Jeg husker at jeg hjalp henne med å sette sprøyten, og dethar jeg vært ærlig på fra dag én, sa den 33 år gamle kvinnen i sin forklaring iBergen tingrett.

Et tidligere samboerpar og en 19 år gammel mann er tiltaltfor å forlatt 15 år gamle Ragnhild Helsengreen i hjelpeløs tilstand, slik athun døde.

33-åringen sier hun trodde Helsenreen varmyndig.

— Hun sa hun var 18, og jeg så ikke noen grunn til å tvilepå det. Jeg synes det er vanskelig å se forskjell på en 15-åring og en20-åring. Og når man har vært våken noen døgn, så legger det noen år til påalderen. Det falt meg aldri inn at hun bare var 15. Hadde jeg visst hvor gammelhun var ville jeg aldri hjulpet henne med å sette sprøyten.

— Her er det snakk om en tenåringsjente, du beskriver henneselv som en ungjente. Er det å sette en sprøyte heroin å hjelpe henne, spurteaktor, politiadvokat Harald Bilberg.

— Når et myndig menneske gjør et valg, så gjør jeg det. Jegtrenger selv hjelp til å få satt sprøyter, for jeg har ikke årer igjen. Da erdet vanskelig å si nei til andre. Men jeg ville ikke gjort det igjen. Ikke påen 18-åring heller. Jeg er ikke stolt av det, men jeg gjorde det jeg gjorde.

— At hun ikke kunne sette sprøyten selv, kunne ikke det tydepå at hun var fersk i rusmiljøet, spurte aktor.

— Jo, men det er mange som bruker sprøyter ganske lenge før de setter dem selv, svarte kvinnen.

Ble filmet

19-åringen som også er tiltalt i saken, forklarte at han ristet i henne for å få liv i henne. Samtidig filmet han henne med webkameraet på laptopen.

— Hun hadde både pust og puls. Jeg filmet henne for å vise henne senere hvor hardt vi ristet i henne uten at hun våknet. Jeg spurte også om vi skulle ringe ambulanse for sikkerhets skyld, forklarte 19-åringen.

Til slutt skal den 15 år gamle jenten ha våknet.

— Da hun våknet mente jeg at faren var over. Jeg har aldri opplevd før at noen våkner og kommer til seg selv, og så dør av overdose.

19-åringen forklarte at Helsengreen fikk en sovepille, før hun sovnet igjen. Noen timer senere var hun død.

19-åringen sørget for å kvitte seg med filmklippet før politiet kom til stedet.

— Jeg tenkte at filmen kunne misforstås. Jeg ble rett og slett paranoid. Det synes jo på filmen at hun våkner, men jeg tenkte ikke på det. Jeg trodde det bare syntes at vi ristet i henne, og at det så ut som vi gav blaffen. Det var jo ikke sånn det var. Jeg brydde meg om henne, forklarte 19-åringen.

Politiet beslagla senere laptopen i en leilighet i Arna, og har sikret seg filmklippet.

19-åringen avviser at han forlot Helsengreen i hjelpeløs tilstand.

— Jeg sovnet sammen med henne, og lå ved siden av henne. Jeg har ikke forlatt henne. Jeg ser sånt hver dag, at folk blir stein. Hun gjorde det som for meg er helt normalt. Men jeg brød meg om henne. Hvis hun ikke hadde våknet da jeg ristet i henne, ville jeg ringt ambulanse.

Tatt opp på bånd

Et lydopptak av søsteren til 35-åringen som leide leiligheten, har vært avgjørende for tiltalen mot mannen, sa aktor i sitt innledningsforedrag i retten mandag.

I løpet av etterforskningen snakket en politimann med 35-åringens søster. Samtalen ble tatt opp på bånd.

Samtidig hadde søsteren en svært høyrøstet samtale med den 33 år gamle kvinnen som også er tiltalt i saken. Diskusjonen ble fanget opp på politiets lydopptak.

— Det som fremkom i denne samtalen har vært avgjørende for å klargjøre hans rolle, sa Bilberg.

Han ønsker å spille av opptaket i retten.

Bilberg la til at dommeren må vurdere om opptaket kan brukes som bevis, eller om det er å regne som ulovlig romavlytting.

- Ikke skyldig

Alle de tre tiltalte nekter straffskyld for å ha latt være å hjelpe 15 år gamle Helsengreen før hun døde.

De tiltalte er en 19 år gammel mann, en 35 år gammel mann og en 33 år gammel kvinne. De to sistnevnte bodde i huset der Helsengreen mistet livet.

Ifølge tiltalten delte 19-åringen og 33-åringen heroin med Helsengreen, og hjalp henne med å sette sprøyter - først i Nygårdsparken og deretter i leiligheten i Solheimsviken.

Selv om den 15 år gamle jenten ikke var i stand til å ta vare på seg selv, skal de tre ha latt være å tilkalle hjelp. 35-åringen som bodde i huset, skal ifølge tiltalen ha sagt at han ikke ønsket noen ambulanse på stedet. Helsengreen døde samme dag.Tiltalen har en strafferamme på seks år.

DØDE: Ragnhild Helsengreen (15) ble funnet livløs i en leilighet i Solheimsviken lørdag 31. juli i år. Da var hun på rømmen fra Kasa Ungdomssenter på Flatøy.
PRIVAT