Ingenting er som å være ti år i romjulen, og våkne til nesten ti centimeter nysnø. Karina Smørdahl Mathisen la planen allerede i går kveld, forteller hun på vei opp med Fløibanen.

— Av en eller annen grunn fikk jeg ikke sove. Så da storebroren min kom hjem fra jobb klokken ett, så kikket jeg ut vinduet. Og det var helt hvitt ute. Og da tenkte jeg, Yes! I morgen skal jeg ake.

Jul på fjellet

Karina og venninnen Linnea Mundheim Tangen fikk nye rattkjelker i fjor. Da var det ikke all verdens vær å bruke dem, i alle fall ikke i byen. Hittil i år har de bare vært oppe en gang, på et papirtynn snø. Men i dag var det ingen vei utenom. Julegavene - datamaskiner, øretelefoner, klær og gavekort, for å nevne noe - måtte ligge igjen hjemme mens de to tok turen opp på fjellet.

— Vi bor på Skansen, så når det er sånt vær som dette, så er vi i Fløisvingene hele dagen, forteller Linnea.

Kong vinter

I dag kom kong vinter med full kraft inn over Bergensdalen. Før det hadde blitt skikkelig lyst, dukket det snømenn rundt omkring i byen, og digre snøfonner vokste opp etter hvert som brøytebilene sveipet forbi. Da den første Fløibanen gikk klokken 11 var det allerede kø av ski- og akeentusiaster som ville til fjells.

På Fløyen kommer en jevn strøm med ake-entusiaster i alle aldre for å pløye gjennom nysnøen i svingene. Så lenge den varer.

— Med en gang jeg våknet visste jeg at dette var akedag, sier Hans Karlsen (44). Han står klar på toppen med datteren Mia Helene (8), og innrømmer at han er minst like begeistret for å sette utfor som datteren.

— En gang kom vi opp her og var de aller første ned svingene. Men det gikk ikke spesielt fort, så det er greit at noen har kjørt først, sier Hans.

Kinesere i snøen

Viki Fan (25) fra Kina suser ned rutsjebanen på lekeplassen på Fløyen og ender fnisende i en snøfonn. Venninnen Beatrice Jin (25) foreviger øyeblikket med ipaden sin.

— Dette er vår første dag i Bergen, og så ble det sånn som dette! ler Viki, og børster snø av strømpebuksen. De to studentene, som har italiensk som spesialitet og skal ta høyere utdannelse i støvellandet, har ikke pakket for norsk vintervær.

— Vi kommer fra et område sør i Kina, der det vanligvis er varmt. Så vi har ikke pakket med oss så mye klær for snø, sier de to.

— vi har opplevd litt snø før, men aldri så mye og så kraftig som dette, sier Viki.

KINA: Viki Fan (25, til høyre) og Beatrice Jin (25) fikk seg en hvit overraskelse på sin første dag i Bergen.
Christina Pletten