Hans høyre hånd er bandasjert. Sønnen i 30-årene hjelper han med å bære en pose eiendeler. BT møter dem natt til onsdag.

Den 61 år gamle mannen står i bare sokkelesten på den kalde asfalten utenfor åstedet i Michael Krohns gate, hvor hans 59 år gamle kamerat ble drept bare timer tidligere.

— Rambo-kniv

Slik blir far og sønn stående i en halvtime, før politimannskapene på stedet får klarert om de kan slippe han og sønnen inn i bygget.

Etter tre timers politiavhør i går kveld, måtte mannen sette igjen skoene sine på politihuset. De kunne bli viktige beviser, fikk han vite.

Med en røyk i hånden forteller mannen om minuttene før drapet.

Det var blod overalt, og jeg visste at han aldri kom til å overleve dette. Det var helt jævlig

Slik foregikk det, ifølge han:

De tre kameratene satt og så de siste minuttene av VM-kampen i ishockey mellom Norge og Tsjekkia, da den drapsmistenkte 56-åringen kom inn.

Med seg inn i leiligheten i Michael Krohns gate hadde han tatt med seg en kniv, ifølge mannen.

— Den var svær, og så ut som en Rambo-kniv. Han fikk beskjed om å komme seg ut. Da klikket det for ham.

Forsvarte seg med armen

— Jeg så kompisen min bli stukket i siden. Vi andre prøvde å gripe inn, men da angrep han oss også. Jeg husker bare at jeg så kniven komme rett mot ansiktet mitt. Jeg grep den, og vred knivbladet innover, slik at jeg ble kuttet i hånden, forteller 61-åringen.

61-åringen forteller at han klarte å rive seg løs, og begynte å løpe mot ytterdøren.

— Han løp etter, men stoppet og snudde da han så jeg fikk stanset en forbipasserende ambulanse.

Ambulansemannskapene kontaktet politiet, som fikk meldingen klokken 18.07.

- Skjønte han ville dø

Ifølge mannen hadde den antatte gjerningsmannen da gått inn i leiligheten igjen, og fortsatte angrepet på den avdøde 59-åringen.

— Det var blod overalt, og jeg visste at han aldri kom til å overleve dette. Det var helt jævlig, forteller han.

Drapsofferet ble erklært død i ambulansen på vei til Haukeland sykehus. Alle de fire som ble involvert i knivdramaet bor i det samme bygget. 56-åringen bor på i øverste etasje, drapsofferet i den nederste.

Alle var venner, helt til det 3. april brøt løs et slagsmål mellom gjerningsmannen og en 50 år gammel nabo, som måtte til behandling på Haukeland.

Den samme 50-åringen ble påført lettere knivskader under gårsdagens basketak, og var ifølge Helse Bergen ennå til behandling sent i går kveld.

Vokste opp sammen

Nøyaktig et kvarter etter politiet fikk den første meldingen om slagsmålet var knivmannen pågrepet.

56-åringen nekter straffskyld.

— Jeg har vokst opp sammen med han som gjorde dette, men han har fått problemer den siste tiden. Dette er bare grusomt, sier den 61 år gamle mannen.

VENTET UTENFOR: Den 61 år gamle mannen (til h.) ble natt til onsdag ventende utenfor bygningen der hans kamerat ble drept noen timer tidligere.
Olav Slettebø