— Det er alltid kjekt å få høre at man har gjort noe riktig når det først går galt, sier Eknes.

I en fersk rapport skriver Statens Havarikommisjon for Transport at han handlet snarrådig og hindret at sammenstøtet fikk større konsekvenser.

Uhellet skjedde i Eknesvågen i Lindås i september. Den 53 år gamle piloten hadde nettopp plukket opp en passasjer og skulle gå inn for landing. Han så at det var en kraftledning i nærheten, men ikke at den gikk over sundet der han skulle lande.

— Alt skjedde så fort at jeg ikke fikk tid til å bli redd. Men i ettertid har jeg jo tenkt mye på hvorfor jeg kjørte inn i denne ledningen, sier Eknes.

**Les også:

Sjøfly kuttet luftspenn**

Fryktet strøm

Flyet, som er av typen Piper Super Cub, tilhører Nordhordland flyklubb.

– Jeg så luftspennet rett før vi traff det, og klarte å dukke under. Men ledningene snittet toppen av flyet. Den ene traff frontruten, og den andre haleroret. Begge ble hengende fast i flyet, forteller flygeren.

Til tross for at halepartiet ble dratt ned på grunn av de tunge ledningene klarte han å lande flyet i sundet. Både Eknes og passasjeren var uskadet, men de fryktet at det fremdeles kunne være strøm i ledningene som hang på flyet.

To skadet

Ifølge rapporten ringte 53-åringen umiddelbart til sin kone og ba henne kontakte kraftselskapet slik at de kunne stenge av strømmen. Han ba henne også om å få sendt en båt til stedet med nødvendig utstyr til å kappe ledningene.

To dykkere som var i nærheten av flyet ble truffet av ledningene. De hadde tørrdrakt på seg, men ble likevel lettere skadet og tilbrakte natten på Haukeland Universitetssykehus.

Havarikommisjonen mener Eknes var snarrådig da han klarte å senke flyet slik at han unngikk at flottørene ble truffet. Dersom dette hadde skjedd kunne flyet ha tippet ned med nesen og ulykken blitt langt mer dramatisk.

Ove Eknes fikk seg en støkk da han kjørte inn i ledningen, men han har ikke vært engstelig for å fly i ettertid.

— Det var ingen kjekk opplevelse. For oss som flyr sjøfly, er kraftledninger alltid et problem. Nå har jeg iallefall lært meg at jeg ikke skal ta for gitt at ikke finnes kryssende ledninger selv om jeg bare ser en stolpe, sier han.

Les hele Havarikommisjonens rapport!

KNEKT: Denne masten ble knekt i sammenstøtet med flyet.
ERLEND SPURKELAND
Ulykken skjedde i Eknesvågen i Lindås.