Ved en skole like utenfor Bergen fikk en lærer nok etter at en elev gikk til angrep på han. Etter 18 år i yrket, sa han opp og sluttet som lærer.

— Jeg orket ikke mer. Etter hendelsen lurte jeg på hva jeg holdt på med. Hva jeg brukte livet mitt på. Det var ikke noe livskvalitet igjen, forteller den tidligere læreren som ønsker å være anonym.

Det er gått mange år siden angrepet, men han husker det fremdeles godt.

— Jeg og en av elevene mine hadde snakket om et problem han hadde i et fag. Da han kom inn igjen etter en pause, la jeg hånden min på skulderen hans og spurte om vi skulle fortsette samtalen. Da tok han plutselig tak i brystet mitt og kjørte meg bakover slik at jeg falt over en stol og gikk i gulvet. Han var mye større enn meg og jeg hadde ingen sjanse til å vri meg unna.

Ingen hjelp fra rektor

Den tidligere læreren gjorde ferdig timen og ga elevene fri resten av dagen. Så tok han kontakt med rektor og fortalte historien.

— Han var glad jeg gikk tjenesteveien og ikke gikk rett til politiet. Han sa det skulle ordens opp i, men ingenting skjedde.

Etter noen dager begynte derfor elevene igjen å teste lærerens grenser. I tillegg ble han fratatt flere arbeidsoppgaver ved skolen og fikk tilbud om ny klasse.

— Det var en finere form for mobbing fra ledelsen. Jeg så ingen annen utvei enn å sykmelde meg og til slutt sa jeg opp jobben.

Eleven fikk en halv dag i utvisning som straff.

- Ingen respekt for ledelsen

Den tidligere læreren er tydelig oppgitt over skoleledelsen.

— Jeg har ingen respekt for dem. De gjør ikke jobben sin. Det ledelsen ved min skole gjorde, var virkelig sjofelt. Det er det ingen tvil om. Jeg likte godt å være lærer, men ikke under slike forhold.

Han forteller også at det var liten hjelp å få fra ledelsen dersom han trengte hjelp og støtte til andre ting.

— Rektor var alltid veldig klar på at det var jeg som hadde et problem, ikke han og at jeg måtte orden opp i det selv.

— Helt alene

Han fikk heller ingen hjelp fra fagforbundet sitt eller tillitsvalgte ved skolen.

— Alle var enige om at noe måtte gjøres og at dette ikke var bra, men ingen gjorde noe. Du er helt alene når det kommer til stykke, sier han.

Den tidligere læreren forteller at den eneste som engasjerte seg i saken, var leder i Norsk Lektorlag i Hordaland, Svein Einar Bolstad.

— Han var den eneste som protesterte. Men jeg var ikke medlem av lektorlaget, så det var dessverre lite han kunne gjøre.

Bolstad bekrefter hendelsen og sier at han reagerer kraftig på behandlingen læreren fikk.

— Det er ille at folk som utsettes for en slik episode ikke skal få den hjelpen og støtten de trenger. I stedet vendes episoden mot dem og de står igjen som tapere, sier Bolstad.

- Uheldig at det ikke blir anmeldt

Påtaleleder Gunnar Fløystad i Hordaland politidistrikt mener at det er uheldig dersom voldsepisoder ikke blir anmeldt til politiet.

— Dersom det er snakk om alvorlige saker, som legemsbeskadigelse, så bør politiet få kunnskap om det. Det samme gjelder dersom det er noen som går rundt og lever i frykt og angst i etterkant av en voldshendelse, sier Fløystad.

Det er imidlertid ikke alle straffbare forhold som trenger å havne hos politiet, påpeker han.

— Det avhenger av alvorlighetsgrad og i hvilken grad de involverte har en reell mulighet til å gjøre opp seg imellom, sier påtalelederen.

Har lærerne gode nok arbeidsforhold? Si din mening under!