— Det var god stemning i bilen. Jeg vet ikke om Ida syntes det gikk for fort. Jeg merket ikke at hun var redd før i siste øyeblikk.

Det sa venninnen til Ida Havneraas Sandven, den 18 år gamle bergenskvinnen som omkom under en forbikjøring i Hemsedal 6. februar i år.

Hennes kjæreste satt bak rattet og er tiltalt for brudd på veitrafikklovens bestemmelser, men nekter straffskyld. Han kjørte forbi to biler som ble kjørt av bekjente før ulykken.

Tekstmeldinger

Torsdag startet rettssaken mot ham i Hallingdal tingrett. Aktor Per Thomas Omholt la i retten frem flere tekstmeldinger som Sandven sendte fra baksetet i bilen før hun døde.

«Hvor er dere nå da?» spør en venninne.

Hun får fire svar fra Sandven:

«Ingen aning»

«De er gal i hodet»

«Serr»

«Leker med livet»

«Be de roe seg», svarer venninnen.

Spørsmålet retten må ta stilling til er om disse meldingene er vesentlige i saken.

— Jeg vil komme tilbake til det i prosedyren, sier Einar Drægebø, forsvarer for 18-åringen.

Den tiltalte sjåføren sa i retten at han ikke visste hvorfor kjæresten sendte meldingene. Ifølge ham var det ingenting som skulle tilsi at hun skulle være bekymret for kjøringen hans. Aktor og Ida Sandvens far mener meldingene viser at hun var redd for kjøringen.

- En spøk

Sjåføren foretok fem eller seks forbikjøringer før det gikk galt i Hemsedal. I rettssaken har det vært tema om det var kappkjøring fra Bergen. Det nektet samtlige vitner for.

— Var det om å gjøre å komme først frem til Geilo, spurte forsvarer Einar Drægebø en av kameratene som kjørte i følget.

— Jeg har hørt det, det var mer en spøk, jeg oppfattet ikke at noen var opptatt av det, svarte en av kameratene til tiltalte.

Flere forbikjøringer

— Det var to eller tre forbikjøringer før Voss, sa en annen venn av sjåføren da han vitnet i rettssaken.

Han satt i forsetet og mente ikke at forbikjøringen som endte med kollisjon var uforsvarlig.

— Det var en grei strekning. Vi hadde en luke på høyre side som vi skulle inn i, men vi kom aldri inn, sa vennen til sjåføren. Han satt foran i passasjersetet i ulykkesbilen.

— På det tidspunktet jeg forsto at vi kom til å krasje, følte jeg aldri panikk. Jeg trodde det skulle gå greit, men fikk sjokk da jeg hørte at det ikke gikk bra.

Einar Drægebø er sjåførens forsvarer. Han spurte i retten om noen av passasjerene i ulykkesbilen reagerte på kjøringen før ulykken skjedde.

— Ikke som jeg husker, svarte mannen som satt til høyre for den tiltalte sjåføren.

- Var ikke redd

En venninne av Ida Havneraas Sandven satt bak i bilen på høyre side. Hun ble skadet i ulykken, men slapp fra den med livet i behold. Hun var sterkt preget da hun vitnet i retten og gråt flere ganger.

— Jeg vet det gikk fort under forbikjøringer, men jeg vet ikke hvor fort. Før ulykken kjørte vi forbi flere biler.

Hun beskrev Sandven som en god venninne. Om tekstmeldingene som ble lagt frem i retten, sier hun dette:

— Jeg har fått vite om dem i ettertid og har tenkt på dette. Jeg merket ikke at Ida var redd før i siste øyeblikk. Jeg vet ikke om hun syntes det gikk for fort før ulykken, sa kvinnen.

Hun fortalte at hun og Ida Havneraas Sandven begge hadde sikkerhetsbelte på, men at de lå litt henslengt i baksetet.

- Så krasjet de

Den tiltalte 18-åringen hadde hatt sertifikatet i kort tid og lå bak bilene til to venner før ulykken. Han kjørte forbi begge. Den ene vennen forklarte seg slik:

— Det var glatt og sikten var ikke god. Jeg så i speilet at han kjørte forbi en bil bak meg. Jeg så at han også kjørte forbi en annen bil. Så kom han opp på siden av meg. Jeg bremset for å slippe ham inn. Han kjørte kanskje i 45 eller 50 km/t under forbikjøringen. Jeg forsøkte å slippe ham inn foran meg. Det var ikke høy fart, sa han i retten.

— Så krasjet de, la han til.

- Der var glatt

I retten har det vært drøftet om det var kappkjøring mellom de unge bergenserne som skulle til Geilo. Ingen har bekreftet at det var tilfelle.

— Jeg hadde jo ikke kjørt forbi, men jeg satt jo heller ikke i bilen som kolliderte, sa et vitne.

Sjåføren i det motgående vogntoget vitnet også i retten.

Han forklarte at det var svært glatt på veien. Han forsøkte å bremse opp, men lyktes ikke.

— Det var glatt. Da jeg så bilen som kom imot, tenkte jeg brems. Jeg forsøkte å legge meg ut til siden, sa mannen.