Lørdag kveld var Ottar Dalseid (57) på vei hjem med hunden sin på Dalseidflaten i Vaksdal kommune. Etter å ha gått ned «Fossabrekko», fortsatte han i mørket på flaten bortover mot husene på Dalseid.

Da hørte han plutselig et stort smell fra fjellsiden.

Jeg sprang i bekmørket alt jeg var god for

Ottar Dalseid

— Smellen var akkurat som en dynamittladning som gikk av. Jeg handlet nesten på refleks da jeg la på sprang bortover gressbakken for å komme meg i skjul. Mens jeg løp hørte jeg hvordan raset nærmet seg bakfra og at steiner kom susende og traff bakken rundt beinene mine, forteller Ottar Dalseid til vaksdalposten.no.

Han forsto med en gang at det var et steinras som gikk. Dalseid forteller at ras i denne fjellsiden er noe folk på Dalseid har vært vant til siden de var små.

Falt tre meter

  • Jeg sprang i bekmørket alt jeg var god for. Jeg er jo godt kjent på stedet og visste at kom jeg meg 20–30 meter fra veien, så lå det en knaus der jeg kunne kaste meg bak, forteller han.

Men like bak knausen er det også en skrent på tre meter ned i et elveleie.

Jeg fikk en god del juling og kjenner det godt

— Jeg må ha feilberegnet litt og havnet utfor. Det neste jeg husker er nemlig at jeg lå nede i elven, med beinene og deler av overkroppen under vann. Hunden sto over meg og det rant kaldt vann inntil kinnet mitt.

Forslått og våt karret han seg opp igjen på veien og ble møtt av en nabo som hadde hørt raset. Han ble kjørt hjem, før det bar av gårde til lege. Der ble det slått fast at han hadde en forslått kropp og lettere hjernerystelse.

— Jeg fikk en god del juling og kjenner det godt, sa han til Vaksdalposten dagen etter raset.

Har vært heldig

Da han fikk se rasløpet og stedet han hadde falt ned i dagslys, ble han klar over hvor heldig han hadde vært.

— Jeg fikk en veldig reaksjon da jeg kom tilbake her, og måtte se ned. Så nær slutten har jeg aldri vært før, sier han.

Dalseidflaten er et rasutsett sted. For vel et år siden gikk det et annet ras litt nærmere Dalseid.

— Jeg kommer nok ikke til å gå tur i mørket her på en stund. En kan vel si at jeg har hatt englevakt, både da jeg kom med unna raset og da jeg falt utfor. Eller om en skal ha litt galgenhumor; er jeg som katten og har ni liv, så har jeg bare syv igjen nå, sier Dalseid.