• Det var praktisk å kunne lande på taket, sier Anders Kjærevik, men ikke alle naboene var like begeistret...

27-åringen er bonde på Varaldsøy og har flere eiendommer rundt om i Hordaland. Når han er i Bergen, bor han i eneboligen til Rolf Bjørn Eidhammer (73) i Saudalskleivane med praktfull utsikt over Morvik.

Kjærevik er mye på farten og har eget helikopter. I sommer satte han opp landingsrampe på taket på eneboligen til Eidhammer. Det vekket oppsikt i nabolaget.

Fykende fra Varaldsøy

  1. oktober mottok Bergen kommune en klage fra en nabo som var bekymret for landingsrampen på taket.

«Etter bygningsmyndighetens vurdering kan tiltaket medføre fare for liv og helse…Bruken må opphøre øyeblikkelig», skrev kommunen.

UTEN: Nå er landingsrampen fjernet fra huset.
VEGAR VALDE
PÅ BAKKEN: Landingsrampen står nå på bakken ved siden av huset.
VEGAR VALDE

— Når jeg kom fykende fra Varaldsøy, var det praktisk å kunne lande på taket hvis parkeringsplassen var full av biler. Jeg gikk rett ut på taket, ned feierstigen og videre ned på bakken. Det kunne ikke bli enklere, sier Kjærevik. - Var det ikke vanskelig å lande på rampen på taket, da?

— Nei da. Det var enklere å lande der enn på parkeringsplassen.

Bot på 70.000

«Det som fremstår som mest alvorlig ved tanke på liv og helse, er at plattformen er bygget i enkle materialer og ligger løst oppe på taket på en enebolig i et tettbebygd strøk. Ved sterk vind kan plattform blåse av taket og volde skade på mennesker og eiendom,» skriver kommunen.

— Det er jeg ikke enig i. Plattformen var godt sikret på mønet, samtidig var den konstruert slik at den enkelt kunne løsnes og løftes ned om værmeldingen skulle tilsi det, parerer Kjærevik.

Kommunen truet med bot på 70.000 kroner.

- Steller i stand mye liv

Den flygende bonden og eiendomsmannen etterkom kravet og fjernet altså landingsrampen, som han uansett ville ta ned før snøen kom. For å få den ned, brukte han kranbilen til husverten Eidhammer. 73-åringen er fortsatt i arbeid og kjører stor bil.

NY LANDINGSPLASS: Anders Kjærevik har parkert helikopteret på parkeringsplassen.
VEGAR VALDE

— Men jeg driver ikke lenger for meg selv. Nå får jeg lønn hver måned.

- Hva gjorde du da kommunen klaget på rampen på ditt hus?

— Det betyr så lite for meg om de lander på mitt hus, men jeg ba dem snakke med Anders. Det er jo hans helikopter. Det er også vanskelig for meg som huseier å legge meg ut med storfolk fra Varaldsøy som kommer ned fra himmelen, sier huseieren spøkefullt.

— Nei da. Han er kamerat med min sønn. De er greie gutter som steller i stand mye liv. Han er av og til Bergen, og derfor bor han her, legger han til.

- De er jo litt spesielle

Fredag sto rampen og helikopteret på parkeringsplassen ved boligen.

— Jeg ønsker jo ikke å lage bråk. Tilbakemeldingene fra naboene har vært fine. Det har vært tommelen opp hele veien, men en anonym nabo har klaget. Det må vi forholde oss til. Jeg håper vi kan få til en løsning til våren, slik at jeg igjen kan lande på taket, sier Kjærevik.

BT har snakket med naboer i området, som synes situasjonen først og fremst er noe komisk.

— De er jo litt spesielle, de karene. Det ser i hvert fall ut som de har det gøy. Samtidig er det nok noen som reagerer på støyen, og det er vel greit om han heller bruker bakken som landingsplass fremfor taket, humrer en.

- Utrolig gøy å fly

Anders Kjærevik forteller at han fikk sertifikat på helikopter for snart et år siden. Helikopteret er en Robinson R 22. Totalvekten på det kan være 622 kilo med folk og last når det er i luften. Toppfarten ligger på rundt 190 km/t, ifølge Kjærevik.

— Det er utrolig gøy å fly. Jeg bruker det for det meste selv, men leier det også ut til dem som trenger flytimer, forteller bonden og forretningsmannen.

Så to ganger ekstra

Huseieren peker opp i luften.

— Se, der kommer det et fly, og nå skal de vel lande på taket. Dumt at landingsrampen er borte, sier Eidhammer mens Norwegian kommer inn mot Flesland.

BT har vært i kontakt med byggesaksavdelingen i Bergen kommune. Også der i gården så de to ganger ekstra på bildene som ble sendt inn av helikopteret på taket.

— Vi har gitt huseier pålegg om å fjerne rampen, opplyste Øyvind Johnsen da BT var i kontakt med ham i uken.

Fristen for å fjerne rampen gikk ut fredag. Da vi var der, var altså rampen tatt ned.