Atle Johan Løvaas erklærte seg ikke skyldig på alle ni tiltalepunkter da rettssaken mot ham startet i går.

Under sin forklaring benektet han på det sterkeste å ha gitt uttrykk for at han kan kurere kroniske sykdommer som multippel sklerose og kreft:

— Det er ikke min oppgave. Det jeg gjør er å stimulere kroppens immunforsvar, sa homøopaten.

Tok til tårene

Atle Johan Løvaas står tiltalt for å ha behandlet pasienter for allmennfarlige smittsomme sykdommer uten legeautorisasjon. Syv av de 16 opprinnelige tiltalepunktene ble frafalt på grunn av foreldelse.

I går måtte han forklare seg om en rekke av pasientene han har behandlet. Flere ganger tok han til tårene.

— Jeg har hjulpet så mange. Det er så stort og så flott at hvis jeg var religiøs, ville jeg knele og be til Gud, sa han gråtende, før retten tok en kort pause.

Ifølge tiltalen har Løvaas behandlet pasienter for kikhoste, tuberkulose, gule stafylokokker, borrelia og et virus han skal ha hevdet kunne føre til kreft.

Det er så langt ikke påvist at noen av disse pasientene faktisk hadde de sykdommene de fikk behandling for.

— Min metode er helt ufarlig. Jeg hjelper kroppen til å hjelpe seg selv, sa Atle Johan Løvaas.

- Verdens største bløff

I retten måtte Løvaas svare for sin sterke motstand mot vaksiner. «Vaksiner er verdens største bløff og har aldri noensinne hjulpet ett eneste menneske», står det på homøopatens nettsider.

— Oppfordrer du foreldre til ikke å la sine barn bli vaksinert, spurte aktor Rudolf Christoffersen.

— Ja, svarte Atle Johan Løvaas.

Bergenseren ble ferdigutdannet fysioterapeut i 1973. Han har siden studert akupunktur og kinesiologi - og tatt et brevkurs i homøopati. Etter å ha jobbet som fysioterapeut på Karmøy i 30 år, flyttet Løvaas tilbake til fødebyen Bergen, der han i 1998 startet Klinikk for klinisk homøopati i Vaskerelven.

I 2004 ble han fratatt autorisasjonen som fysioterapeut.

Ringte 62 pasienter

Også assisterende fylkeslege Anne-Lisbeth Vabø ved Helsetilsynet i Hordaland forklarte seg i går. Hun har sammen med kolleger gått gjennom homøopatens pasientjournaler på oppdrag fra politiet. 62 av pasientene ble oppringt, og det er disse samtalene som dannet grunnlaget for de syv tiltalepunktene.

— Vi mener at pasienter kan være i fare. Ved å tro på ham kan en gå glipp av viktig behandling. Hvis han fortsetter i samme leien, synes vi han skal miste retten til å opptre som homøopat, sa Anne-Lisbeth Vabø i retten.

I dag fortsetter saken i Bergen tingrett med pasientenes egne forklaringer.