Hadde legenes spådom slått til, ville dataingeniøren Jan Monrad Tangen fra Ytre Arna neppe ha lykkes med sin banebrytende oppfinnelse av teknologien som automatisk slår av mobiltelefonen idet man går inn i et fly.

— Dette kommer til å gå fort, sa den svenske legen om Tangens kreftsykdom. Magekreft med full spredning var den dødelige diagnosen. I går fortalte Bergens Tidende historien om det vesle bergensfirmaet ICE International, som har utviklet den helt nye teknologien. Om kort tid vil utstyr som automatisk slår av mobiltelefoner være på plass ved flyutganger på Flesland og ved inngangen til Haukeland Sykehus.

Kjempet sitt livs kamp

Jan Monrad Tangen er firmaets gründer og styreleder. Og han er mannen bak selve oppfinnelsen som kan gjøre både fly og sykehus sikrere.

Men Tangens egen historie det siste året er minst like oppsiktsvekkende som teknologien han utvikler. Mens han sammen med nære kolleger har sprengjobbet for å få ferdig oppfinnelsen, som skal bli firmaets internasjonale gullgruve, har Tangen også kjempet sitt livs kamp mot kreften. I dag er han overbevist om at han vil bli frisk, til tross for at han avslo sykehusets tilbud om cellebehandling.

— Jeg har ikke tenkt å legge meg ned for å dø på lenge ennå. Nå føler jeg meg frisk, sier han.

Lager naturmedisin

Istedenfor å gi opp livet etter dødsdommen, gjorde Tangen alt som sto i hans makt for å skaffe seg mest mulig informasjon om kreft og om hvordan det er å leve med sykdommen. Han har også brukt mye tid på å informere andre syke ý blant annet på sin egen hjemmeside på TV 2 Interaktiv.

Etter å ha vært med på å etablere 40 aksjeselskaper, har Tangen like godt brukt sykdommen som et påskudd til å være med og etablere enda et firma sammen med blant andre medisinprofessoren Ian Pryme. Nå utvikles et helt nytt kreftbekjempende kostholdsprodukt basert på teen fra mistelteinlektiner. Naturproduktet, som aktiviserer kroppens egne forsvarsmekanismer, er allerede testet ut på 40 kreftpasienter ý blant andre Tangen selv ý med lovende resultater, hevder han.

Forferdelig sjokk

Tangen var midt oppe i utviklingen av den banebrytende, trådløse mobilteknologien som nå skal utprøves på Flesland og Haukeland Sykehus, da kreftdommen kom som lyn fra klar himmel.

— Det var et forferdelig sjokk. Jeg fikk umiddelbart erfare hvor befengt kreft er med skam og tabuer. Plutselig var jeg, som var styreleder i nytt firma og på toppen av min karriere, havnet nederst på rangstigen som nærmest døende. Folk var livredde for å snakke til meg.

Men kreftpasienten ga ikke opp. Han skaffet seg all tilgjengelig informasjon om sykdommen, og har satset alt på ett kort. Fremfor cellegiftmafiaen, som han kaller det, valgte han alternativ medisin, misteltein og magnetterapi.

Jobbet mer

— Men hvordan har du klart å konsentrere deg om avansert teknologisk utviklingsarbeid med dødsdommen over hodet? - Jeg bestemte meg for at dette skulle jeg klare. Jeg hadde akkurat skaffet nye investorer og hentet inn mer kapital i firmaet. Da kunne jeg jo ikke gå tilbake til styret og fortelle at jeg skulle dø fra hele greien. Derfor valgte jeg å jobbe enda mer, med lengre arbeidsdager, fast bestemt for å bli ferdig med den nye trådløse mobilteknologien slik at familien min i det minste kunne sikres økonomisk. Dessuten begynte jeg å rydde på alle kanter.

Vi fikk inn topp fagfolk i firmaet for å få teknologien vår ferdig og slik at man kunne drive videre om jeg skulle falle fra. Dessuten la jeg inn strøm i hytten på Radøy og støpte ferdig kaien min i Arna for å gjøre det enklest mulig for familien.

Mange tjuvtriks

Men å dø av kreft har Tangen fortsatt ingen planer om. Kreftene skal brukes til nye teknologiske oppfinnelser i ICE International og produksjon av mistelteinkuren i det nye firmaet Palm Research.

— Jeg er sikker på at dette skal gå bra, og at jeg skal få oppleve suksessen på verdensmarkedet med det nye trådløse mobilproduktet. Og skulle jeg få et tilbakefall har jeg fortsatt mange tjuvtriks på lur, smiler han.

KJEMPET: – Jeg kunne jo ikke bare legge meg ned for å dø, sier Jan Monrad Tangen. Nå har han kjempet seg gjennom kreftsykdommen og lanserer sin banebrytende trådløse mobilteknologi for flyplasser og sykehus.
ARNE NILSEN