Legen (30) risikerer fengsel for å ha «forvoldt betydelig skade på legeme eller helbred» på pasienten i 2003. 30-åringen skulle justere skruene på en såkalt halovest som Mona Fjellstad hadde fått på som en del av behandlingen av et nakkebrudd.

— Jeg føler meg helt overbevist om at skruen var gjennom da jeg kontrollerte den. Når den kom igjennom er vanskelig å si. Det kan også ha vært en bevegelse i skruen som har gjort at den har flyttet seg gjennom, sa 30-åringen i Bergen tingrett i dag.

Selvkritikk

Han tok i retten i dag selvkritikk på at han ikke oppdaget det han mener var en feilstilling av halovesten.

— Jeg kunne gråte blod for at jeg ikke så det før jeg justerte denne skruen. Men jeg så det ikke, og da jeg så det hadde jeg allerede rotert skruen, sa legen.

Han forklarte i retten at justeringen av halovesten hadde tatt lang tid, fordi Mona Fjellstad var ganske oppbrakt.

— Hun hadde pratet med en annen halovestpasient, og følte at hun hadde vært veldig uheldig, fordi ringen hadde løsnet (ved en tidligere anledning. Journ.anm), sa legen i retten.

Skruen som kom inn i hjernen, var den siste han skulle justere.

— Jeg gjør en vridning, og møter ingen motstand. Så gjør jeg en til og synes det er veldig rart. Da går det opp for meg, og jeg tenker at det må være altfor nært, og da blir jeg veldig redd, forklarte 30-åringen.

Han fikk da tak i en overlege som så på Mona Fjellstad og fikk tatt røntgenbildene som viste at skruen var inne i hjernen. Hun fikk satt inn en ny skrue, men også denne gikk gjennom det samme hullet i kraniet. Først på det tredje forsøket, fikk legene igjen festet halovesten skikkelig.

- Kjempeskyldfølelse

Etterpå gikk 30-åringen for å diktere notatet til journalen, som aktor mener han manipulerte i ettertid.

— Da veltet det innover meg. Jeg hadde kjempeskyldfølelse, jeg var redd og helt skjelven. Når jeg skulle diktere måtte jeg gå ut og kaste opp.

Han forklarte at han ved morgenmøtet mandagen etter, fikk spørsmål om hvordan dette kunne ha skjedd.

— Jeg sa at jeg hadde gjort noen grepskift. Da sa de at «da har du ikke skrudd skruen helt inn.» Jeg blir usikker og de sier at «da må du jo ha mange flere grepskift enn det», sa 30-åringen.

- Unøyaktig

Etterpå gikk han inn og endret journalen.

— Jeg tok bort denne unøyaktigheten (om at skruen var skrudd en centimeter inn, journ.anm.). På bakgrunn av røntgenbildet dikterte jeg at jeg hadde skrudd en centimeter, fordi jeg var helt sikker på at det var det jeg hadde gjort. Det var resultatet av en feilformulering, sa 29-åringen.

Han sa at han ikke hadde noe å skjule, og understreket at han var aktiv i å skaffe Mona Fjellstad journalen i etterkant, og hjalp henne med å fylle ut forsikringsmelding.

— Jeg tok også initiativ til at dette skulle diskuteres på avdelingen ved i hvert fall to anledninger.

30-åringens forsvarer, Karl Nicolai Vogt Skjerdal, påpekte også at det ikke var tatt røntgen av Mona Fjellstad før 18. september.

— Vi vet altså ikke om perforasjonen kan ha skjedd tidligere, sa Vogt Skjerdal.

Ifølge 30-åringen får ca én prosent av halovest-pasientene hull på kraniet.

ALVORLIG SKADE: Skruen forårsaket infeksjon og en byll i kvinnens hjerne, markert på dette røntgenbildet.
FIKK HJERNESKADE: Mona Fjellstad har kjempet mot Haukeland Universitetssykehus siden feilbehandlingen i 2003.
RUNE SÆVIG
HEIDI TORKILDSON RYSTE (sms)
BTs førsteside 8. juli 2004