De fikk hun i ettermiddag fra avgått byrådsleder Monica Mæland. Det var to alvorstyngede ledere som begge måtte kjempe mot gråt i halsen under overrekkelsen.

— Du tok over et konkursbo, jeg kommer til duk og dekket bord, sier Stolt-Nielsen, og får dermed slengt inn et lite stikk mot opposisjonspolitikerne som også var samlet i på byrådsleders kontor i Rådhusets 13. etasje.

Bare kvinner

Monica Mæland var svært fornøyd med å kunne overlevere nøklene til Stolt-Nielsen, som blir Bergens tredje kvinnelige byrådsleder av tre mulige. Hun tok selv over sjefsjobben fra Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) for ti år siden.

Den gangen fortalte Strøm-Erichsen henne om spørsmålet Ap-byråden hadde fått fra en liten gutt.

TIL LYKKE: Oddny Miljeteig (SV), Monica Mæland (H) og ordfører Trude Drevland (H) ønsker Ragnhild Stolt-Nielsen (til h.) lykke til som byrådsleder.
TOR HØVIK

— Han lurte på om man kunne være mann og byrådsleder. Svaret er foreløpig nei, sier Mæland.Blant gratulantene fra bystyresiden var Oddny Miljeteig (SV).

— Takk for at du alltid har stått på dekk. Og takk for at din dør alltid har vært åpen for dem som trenger det, sier Miljeteig, og overrekker et eksemplar av Olav H. Hauges samlede dikt.

Åpen dør

— Min dør skal være like åpen som Monicas har vært, sier Stolt-Nielsen.

Hun kunne fortelle at både hun og Miljeteig er med i foreningen " vi som også har et liv", og skulle fortsette der.

Etter det BT forstår fortsetter Haakon Thuestad som politisk rådgiver for den nye byrådslederen. Han får følge av Eirik Tenfjord, som erstatter Morten Storebø.

Varaordfører Tor Woldseth (Frp) synes det er trist at Mæland skal dra til Oslo for å bli statsråd, men unner hovedstaden "å smake litt på av fruktene til Bergen".

— Vi mangler også 600 milllioner som staten har knabbet fra Bergen de siste årene, så de må du skaffe tilbake, sier han.

— Ring Siv, svarer Mæland kontant.

PÅ PLASS: Her hilser Ragnhild Stolt-Nielsen på staben sin.
TOR HØVIK