Fredag 26. mai 2000 holdt daglig leder Albrechtsen akkurat på å låse inn omsetningen fra dagen før da væpnede ransmenn stormet inn i butikklokalene til Urmaker Bjerke på Torgallmenningen, rett før klokken 9.15.

I ren refleks fikk en snartenkt Albrechtsen smelt igjen safen, før hun låste seg inn på bakrommet sammen med to andre ansatte.

På få minutter var butikken ribbet for dyre luksusklokker til en samlet verdi av minst en million kroner, og de væpnede ranerne forsvant ut døren like fort som de kom.

Siden har politiet jaktet på de tre mennene som gjennomførte det brutale ranet.

Hadde mistet troen

Ti år senere, i oktober i fjor, fikk ranere med seg verdisaker for en halv million kroner fra Urmaker Christensen i Oslo. Likhetstrekkene med ranet i Bergen var mange.

Gjennombruddet kom etter at ransklærne fra Oslo ble funnet i et turområde i Sverige. DNA-funn her ga treff på en person fra bergensranet. Ytterligere to personer er pågrepet og siktet for ranet i Oslo.

— Tenk å oppleve noe sånt midt på Torgallmenningen! Tanken hadde ikke streifet meg, en gang, sa Albrechtsen til BT dagen etter ranet.

Elleve og et halvt år senere er hun lettet og glad for at én av ranerne fra den gang nå er blitt tatt.

— Når det går så lang tid som det har gjort i denne saken, så mister man jo litt troen på at det noensinne skal bli oppklart. Det viktigste er at noen faktisk blir pågrepet og forhåpentlig dømt, sier Albrechtsen.

Nå har hun rukket å bli 64 år, men jobber fortsatt i den samme butikken.

— Jeg var tilbake bak disken dagen etter, og jeg har aldri kviet meg for å gå på jobb. Men det var jo en forferdelig opplevelse. Jeg kommer aldri til å glemme lyden av monterne som knuser. Det var en grusom lyd, sier Albrechtsen.

Brutale ran

Tilfredsheten er like stor i politiet, etter gjennombruddet så lang tid etter.

— Det er grove ran. For det første truer de med våpen, de knuser montere og skremmer naturligvis betjeningen. De stjeler en bil før ranet og plasserer den så godt gjemt og kaster fra seg klærne som ble brukt, sier Geir Ellefsen i Oslo-politiet til TV 2.

Bergenspolitiet innrømmet et halvt år etter ranet at det så mørkt ut med tanke på en løsning. Da hadde de gått bort fra teorien om at dette var lokale ranere, og at de trolig sto over et profesjonelt bestillingstyveri.

Leder Rigmor Isehaug ved volds- og sedelighetsseksjonen i bergenspolitiet sier til BT at hun er glad for at det går mot oppklaring av det elleve år gamle ranet. Hun mener det viser hvor viktig det er å sikre biologiske spor, og få dette registrert i politiets DNA-register over ukjente personer.

— Det har vist seg i flere andre, alvorlige saker at vi har fått DNA-treff lenge etter. Jeg tror vi kommer til å få enda flere treff etter hvert som DNA-registeret blir fylt opp av nye navn, sier Isehaug.

Verken Oddny Albrechtsen eller de andre som var på jobb ved Urmaker Bjerke i 2000 har fått varige mén i etterkant av ranet.

— Det var selvfølgelig en forferdelig opplevelse, men vi var heldige og fikk hjelp av krisepsykiatere. Det hjalp oss utrolig mye at vi fikk snakket sammen om det som skjedde, sier Albrechtsen.

PÅ JOBB: Oddny Albrechtsen var på jobb da Urmaker Bjerke på Torgallmenningen brutalt ble ranet 26. mai 2000.
EIRIK BREKKE