• Jeg fikk sleng på tilhengeren og mistet kontrollen. Vi gikk 180 grader rundt og jeg husker bilen tippet sidelengs. Det var hyling og skriking da vi havnet utfor veien.

Det sa mannen som er tiltalt for uaktsomt bildrap etter en utforkjøring på Austevoll 2. februar 2012. Klokken 20.25 kjørte han utfor og bilen havnet i sjøen, og 18 år gamle Christer Lynglund omkom i utforkjøringen. Han arbeidet som lærling hos den tiltalte mannen.

Han nektet skyld for uaktsomt bildrap og fire brudd på vegtrafikkloven. Bilen skulle ikke ha vært på veien, ettersom den ikke var EU-godkjent og det var flere mangler på den.

— Jeg pustet saltvann

Sjåføren fortalte i retten at han var godt kjent med veien. Ulykken skjedde på fylkesveg 154 ved Åkyllaren i Austevoll.

— Det er en lang høyresving. Jeg vil anta at jeg kjørte rundt 50 km/t, sa mannen.

Det er 80-sone på stedet. Etter at bilen hadde kjørt utfor veien, gikk den i sjøen.

— Jeg kjente saltvann og ble kjempestresset. Etter en stund, kanskje 20-30 sekunder fikk jeg roen. Jeg løste av setebeltet til Christer, snudde meg rundt og fikk dratt meg ut av bilen. Jeg følte vi var langt nede, og jeg pustet inn saltvann. Jeg lå der og tenkte, nå er ting over, og jeg fikk ro. Plutselig var jeg over vann. Det var mørkt, og jeg så dekkene på bilen, forklarte mannen.

Dykket etter ham

— Jeg så etter Christer, det var fortvilende. Jeg skled litt på noen steiner, og jeg dykket tre ganger etter ham.

Forbipasserende kom til stedet, og etter kort tid kom ambulanse, brannvesen og politi. Livet til passasjeren sto imidlertid ikke til å redde. I retten ble det opplyst at den 18 år gamle mannen døde som følge av drukning.

Sterkt preget

Han ble også spurt om sitt forhold til avdøde.

— Vi arbeidet mye sammen, blant annet på Austevoll, der vi overnattet. Vi spiste sammen, vi var gode venner. Han ble ansatt hos meg i juni 2011, sa sjåføren i retten.

— Det var forferdelig å miste en så nær kamerat. Det kunne ha vært meg, sa mannen.

Han var sterkt preget under deler av forklaringen i Nordhordland tingrett.

I SJØEN: Bilen ble liggende i sjøen med hjulene i været etter utforkjøringen på Austevoll 2. februar 2012. Her er redningsmannskap i sving.
DMMØGSTER
TIL SYKEHUS: 18-åringen ble fraktet til luftambulanse-basen i Grønneviksøren i Bergen, men livet sto ikke til å redde.
PER LINDBERG (ARKIV)