— Jeg kjente et støt i nakken, og ble slått fremover, men jeg klarte å holde meg på beina. Bak meg så jeg naboen min ligge livløs, men han reiste seg da jeg gikk bort til ham, sier Asle J. Ones (39).

Torsdag kveld kunne man se et spektakulært lysshow på himmelen i Bergen, i form av lyn. På fjellet Veten i Åsane var Ones og naboen på kveldstur. Så slo lynet ned.

— Jeg dro hjemmefra 1930, og skulle se hvor lang tid jeg brukte opp på Veten, sier Ones, som skrev seg inn i boken på toppen av det høyeste fjellet i Åsane, med sine 486 meter over havet, ti over åtte torsdag kveld.

Turen opp til Veten er en tur han nå på sommeren tar én til to ganger i uken. Da han lukket døren etter seg hjemme var været fint, men på vei opp hørte han torden i det fjerne, uten å tenke videre over det. Så kom uværet.

- En enorm vegg

— Jeg så et massivt grått skylag, som en enorm vegg som nærmet seg. Like etter meg kom naboen min tilfeldigvis opp på toppen. Vi hørte at det smalt rett bak oss, og vi begynte å løpe nedover, forteller Ones.

På vei nedover smalt det bak dem flere ganger. De møtte på to stykker som var på vei oppover på fjellet, og ville advare dem, og be dem snu. Da smalt det enda nærmere.

— Jeg følte at jeg ble presset ned mot bakken, og kjente strålingen. Jeg kjente spesielt gnisninger i hodet og i kjeven. Vi løp langs en fjellrygg nedover, så det er klart at den var ganske utsatt, forteller 39-åringen.

Etter å ha fått naboen på beina løp de videre nedover, etter hvert i øsende regn.

Hjemme tok Ones en dusj, og siden han følte seg fin tenkte han ikke mer over hendelsen. Samtidig hadde konen fått tips fra bekjente sykepleiere om at han burde reise på legevakten.

Ones tok med seg naboen, og sammen satte de kursen mot legevakten. Der fikk de fikk beskjed om å kjøre til Haraldsplass, hvor de ble innlagt på observasjonsavdelingen tilkoblet EKG-maskiner over natten for å undersøke hjerterytmen.

Føler seg frisk

Ones skjønner at det er nødvendig med rutineundersøkelser, men føler seg litt malplassert på sykehuset.

— Jeg er ikke syk, jeg føler meg helt frisk, forteller han. Samtidig erkjenner han at det kunne gått mye verre:

— Jeg føler meg heldig. Jeg tenker at jeg ikke ble direkte truffet av lynet, hadde jeg blitt det, hadde jeg gjerne ikke stått her nå, sier han, og legger til at han ikke ville ha lagt ut på tur hvis uværet hadde startet før han gikk hjemmefra.

Han forteller det hele ble enda mer skremmende da han så bildet BT publiserte i går kveld.

Vil på tur igjen i morgen

Hendelsen har ikke skremt fjellvettet av den spreke turgåeren som nå bare gleder seg til å reise hjem.

— Kanskje jeg tar meg en fjelltur i dag, nei, det blir vel kanskje i morgen, sier han mens tankene går til noen andre enn ham selv.

— Det var en flokk med sauer der oppe, jeg lurer på hvordan det gikk med dem…