– Jarle Olsen har vel ikke fortalt sannheten før i et brev i august 2005, sa advokat Helge Wesenberg.

Da han i går vitnet i saken mot to nye tiltalte i Åsane-drapet, avslørte advokaten at han ikke trodde Olsen snakket sant da han forsvarte ham i 2001 og 2002.

– Jarle Olsen er ingen god pokerspiller. Når han har fortalt halvsannheter er det lett å lese hans kroppsspråk, sa Wesenberg i vitneboksen.

– Antyder du at du kan se når Olsen lyver, spurte forsvarer Ole Petter Drevland.

– Et stykke på vei tror jeg det nå, ja. Jeg tror det, sa Wesenberg.

– Kvapp til av oppriktigheten

Først da Jarle Olsen i august 2005 sendte ham et brev med overskriften «Åsane-saken i sin helhet», følte Wesenberg klienten la alle kortene på bordet.

– Jeg kvapp nok litt til over oppriktigheten. Jeg har i mange år sagt til Jarle Olsen at jeg ville vite den hele og fulle sannheten, og så kom dette brevet. Det var et tøft brev å lese, uttalte Wesenberg.

Kort tid etter ba Olsen ham ta kontakt med politiet og avtale nye avhør.

– Jarle Olsen var på dette tidspunktet veldig langt nede. Han må ha vært et veldig lett bytte for en dyktig politietterforsker, sa Wesenberg.

– Tiltalt var «blodsbror»

-I de første avhørene trakk Olsen kun den nå tiltalte fotballspilleren (27) inn i saken. Det endret seg sommeren 2006.

– Jeg fikk telefon fra Jarle Olsen, som gråt. Han sa «Jeg har blåst min bror». Det tok noen minutter før jeg ble klar over at det gjaldt N.N. [den tiltalte eks-dørvakten ], sier Wesenberg.

Han var overrasket over at Olsen plutselig hevdet kameraten (37) hadde vært med på å planlegge drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

– De var nærmest blodsbrødre. De hadde en pakt om at de skulle hjelpe hverandre i nøden, og det hadde han gjort, sa Wesenberg, som tror Olsen hadde valgt å «tømme seg» etter at et familiemedlem hadde bedt ham å forklare alt til politiet.

– Senere har han ringt meg og fortalt at han vurderte å trekke forklaringen tilbake.

– Han var som reven

Både den tiltalte fotballspilleren (27) og drapsdømte Tor Helge Flaten har hevdet at Olsens forsvarer forsøkte å påvirke deres forklaringer.

Det avviste advokaten i retten, selv om han fortalte at han hadde kontaktet flere vitner. Et av dem var 27-åringen, som Wesenberg mente hadde forklart lite i avhør:

– Han var som reven, som skulle ha en åpning i alle ender, sa Wesenberg om 27-åringen.

Ifølge advokaten håpet Olsen lenge at fotballspilleren ville forklare at han hadde vært med i bilen da oppdraget til Tor Helge Flaten ble gitt. Derfor møtte fotballspilleren i 2004 på advokatens kontor.

– Skjult mikrofon

– Jeg appellerte til at han burde stå frem og fortelle sannheten, men sa også at han risikerte fengsel og burde diskutere det med sin advokat, fortalte Wesenberg.

27-åringen skal da ha lent seg over bordet, tatt en blokk og skrevet ned en beskjed til advokaten.

– Det sto «sannheten vil ikke hjelpe Jarle», eller kanskje det sto hele navnet, «Jarle Olsen», sa Wesenberg, som skal ha bedt fotballspilleren utdype hva han mente.

– Det gjorde han ikke. Kanskje trodde han at jeg hadde en skjult mikrofon, for han sa veldig lite.

ADVOKAT I VITNEBOKSEN: Advokat Helge Wesenberg tror Jarle Olsen endelig forteller sannheten om Åsane-drapet, og mener Olsen er uriktig dømt for drap. Forsvareren tror på Olsen, når han hevder å aldri ha gitt ordre om at Øyvind Bjarte Madsen skulle drepes.
Høvik, Tor