TORSTEIN STANGENES

I gårsdagens BT fikk ordfører Friele (H) krass kritikk for møteledelsen. På begge de to siste bystyremøtene var det over ti saker bystyret ikke rakk å behandle. Det til tross for at Friele overlot ordførerklubben til varaordfører Kristian Helland (KrF) i tre kvarter etter kaffepausen.

En av sakene som bystyret skulle behandlet gjaldt Iskanten i Loddefjord. Men saken om å gi en lånegaranti på 22 millioner kroner måtte utsettes en måned.

— Jeg tar til etterretning at jeg må bli flinkere. Men jeg trenger litt innkjøringstid. Jeg synes kanskje BT var litt krasse, men det er min oppfatning, sier Friele.

Vil begrense taletiden

Men han tror ikke det finnes noen enkel løsning for å få opp farten på den kommunale saksbehandlingen.

— Vi må se på tilførselen av saker til bystyret, kjøreplanen i bystyret og hvordan vi respekterer det at vi må få sakene gjennom. I Oslo går man mye lenger når det gjelder å begrense taletiden enn det man er villig til å diskutere i Bergen, sier han.

— I Oslo sitter varaordføreren ved siden av ordføreren i bystyresalen. Ville det vært en fordel om det var slik i Bergen bystyre også?

— Det kan være en ting vi kan vurdere. Jeg tror det er sunt å veksle litt. Det er tungt å følge med på alt i åtte timer. Men det er ikke der problemet stikker, det er på antall saker og taletid. Det krever at alle parter ønsker å bidra. Men jeg kan godt bli bedre. Vi får gjøre vårt beste, sier ordføreren.

Tror på Friele

Valgforsker Frank Aarebrot synes det er rart at Friele overlot møteledelsen til varaordfører Helland etter kaffepausen i går.

— Det må være litt ydmykende. Det forteller at bystyrets tålmodighet er i ferd med å ta slutt, sier han.

Men han har likevel tro på at Friele kan utvikle seg til å bli en god møteleder for bystyret.

— Friele har glimt i øyet. Han har ikke erfaring fra slik møteledelse, men det er lettere å lære seg enn å lære seg sjarm. Jeg håper han tar kritikken inn over seg og lærer seg møteledelse. Det kommer han nok til å klare, for det er ingen heksekunst, sier Aarebrot.