Sunnhordlendingen (27) er tiltalt for seksuell omgang med tre mindreårige jenter. Den yngste var bare 13 år da den tidligere sedelighetsdømte 27-åringen skal ha forgrepet seg på henne. Ifølge tiltalen skal han misbrukt en av jentene to ganger.

I retten i dag erkjente mannen delvis straffskyld for tre tilfeller av seksuell omgang.

27-åringen ble kjent med de fornærmede tenåringene gjennom chatting på nettet.

— Jeg kalte meg bad boy. Hun kalte seg bad girl, sa han om en av jentene i retten i dag.

Ifølge 27-åringen skal jenten ha tatt initiativet til å å treffes på Bystasjonen da han var i Bergen for å kjøpe hasj. Han hevder jenten sa at hun var over 16 år flere ganger.

«Shit, det var det jeg tenkte»

— Vi møtte en kamerat av meg og damen hans. Da jenten presenterte seg, sa hun at hun var 16 år og gikk på videregående.

Mannen ble senere pågrepet av politiet. Jenten sa da at hun var 14 år. Da utbrøt 27-åringen "shit, det var det jeg tenkte".

Venner av 14-åringen skal også ha tatt kontakt med mannen og bedt ham holde seg unna henne fordi han var for gammel.

I tillegg til de fysiske overgrepene er mannen siktet for seksuelt krenkende atferd mot 14 jenter på internett eller mobil. For etterforskerne har det vært en krevende jobb å identifisere ofrene - tre av dem ikke mer enn 11 år gamle.

Mannen erklærte seg delvis skyldig på tre av de fem mest alvorlige tiltalepunktene i retten i dag.

I tillegg erkjenner han syv av atten forhold som går på seksuelt krenkende eller uanstendig atferd.

Overgrep på kjøpesenterdo

— Ingen av disse forholdene var anmeldt til politiet før vi begynte å grave i dette. Det er tilfeldigheter som gjør at en våken ansatt på Bystasjonen reagerer på noe som skjer på et toalett. Så begynner snøballen å rulle, sa politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Bergen Sentrum politistasjon til BT like før jul.

27-åringen ble tatt på fersken i januar i fjor. Da han ble oppdaget var han i ferd med å forgripe seg på en 14 år gammel jente på handikaptoalettet på Bystasjonen.

— Da han ble pågrepet i januar foretok vi en analyse av mobiltelefontrafikken hans, og fikk data fra oktober 2006. Da så vi at det var et stort antall kontakter med andre mobiler, jeg tror det var om lag 250, sier Leganger.

Sendte nakenbilder

27-åringen er tidligere dømt for å sende tekstmeldinger til unge jenter og oppfordre dem til å sende nakenbilder av seg selv. Derfor bestemte etterforskerne seg raskt for å undersøke hvem 27-åringen hadde hatt kontakt med.

— Vi skaffet en oversikt over hvem som disponerte telefonene han hadde hatt kontakt med, og sendte anmodning til 12 berørte politidistrikt - fra Østfold i sør til Finnmark i nord - om å undersøke dette nærmere, sier Leganger.

Den omfattende etterforskningen gjorde at politiet kom i kontakt med jenter fra blant annet Vadsø, Mandal og Trondheim som politiet nå mener er ofre for 27-åringen.

— Det går stort sett på seksuelt krenkende atferd. Han har bedt mindreårige om få tilsendt nakenbilder - og i noen tilfeller lykkes. Han har også sendt nakenbilder av seg til enkelte av disse jentene, sier Leganger.

Vil kreve forvaring

Totalt er det tatt avhør av over 50 jenter. Om lag ti av disse var så unge at det måtte tas dommeravhør av dem.

På datamaskinen til 27-åringen har etterforskerne funnet seksualiserte bilder av mindreårige jenter. Han er derfor også tiltalt for barneporno. Det nektet han selv for i retten i dag.

27-åringen er tre ganger tidligere dømt for overgrep mot jenter.

— Han ble løslatt i juli i fjor. Vi konstaterer at han er siktet for straffbare forhold som ble begått i prøvetiden for prøveløslatelsen, sier Leganger.

Sier han er ensom

Den siktede har sittet i varetekt siden i januar. Han har innrømmet at han hadde sex med en mindreårig jente på Bystasjonen, men hevdet at han trodde hun var over den seksuelle lavalderen.

Han erkjenner heller ikke skyld for de andre forholdene han er siktet for.

— Han har benektet å ha oppfordret jenter til å sende nakenbilder av seg selv. Min klient har gitt uttrykk for at han har vært ensom, og kommunisert i stor grad på nettet. Det har ikke utelukkende vært med unge jenter, slik politiet fremstiller det, sier Haavik.

PAUL S. AMUNDSEN
ØRJAN TORHEIM (mms)