— Denne ulykken kunne fått tre utfall. Jeg kunne dødd, fått alvorlige skader eller sluppet unna med småskrammer. Heldigvis skjedde det siste. Jeg har hatt utrolig flaks. Noen holdt en hånd over meg, sier Eilif Harbitz-Rasmussen.

58-åringen står i båten sin på Bildøy utenfor Bergen. Bare få dager etter ulykken er han tilbake på sjøen. Bare noen blåmerker og småskrammer vitner om hva den erfarne kapteinen har vært gjennom.

På sjøen hver dag

Torsdag formiddag var Harbitz-Rasmussen som vanlig ute og kjørte båt. Bergenseren har eget firma som blant annet lager flytebrygger og er på sjøen daglig. Denne dagen var han på vei Risasjøen.

Like utenfor Flatøy i Meland fikk han en eller annen form for blackout.

— Jeg har trolig besvimt eller fått et illebefinnende cirka fire hundre meter fra land. Jeg husker ingenting, forteller 58-åringen.

Farten var på cirka 27 knop, noe som tilsvarer 50 kilometer i timen. Ifølge øyenvitner braste båten rett på land på Hatleholmen.

Fløy gjennom vinduet

Harbitz-Rasmussen føk gjennom glasset i fronten av den lukkede båten og havnet i vannet. Da først våknet han.

— Jeg fikk summet meg, klatret opp i båten igjen og slo av motoren. Derfra padlet jeg til land, der det var folk som kunne hjelpe meg, sier Rasmussen.

Han ønsker å fortelle sin historie via BT for å advare folk mot å kjøre båt uten å sjekke redningsvestene sine. Da han lå i vannet, blåste nemlig ikke vesten hans seg opp på vanlig måte.

— Sannsynligvis er det en vest som vi ikke har byttet CO2-patroner på. Jeg er bare sjeleglad for at jeg våknet da jeg havnet i vannet. Hvis ikke hadde jeg gått rett til bunns, sier 58-åringen.

- Sjekk redningsvesten!

Etter å ha karret seg i land på egen hånd, fikk han hjelp. Det var også en sykepleier på stedet som tok seg av ham. Harbitz-Rasmussen ble deretter kjørt til legevakten for sjekk.

— I dag har jeg bare litt vondt i kneet. Jeg har vært veldig, veldig heldig, sier han.

Harbitz-Rasmussen oppfordrer på det sterkeste alle som er ute i båt til å sjekke at redningsvestene de bruker er i orden.

— Det kan bety forskjellen på liv og død. Ikke alle er så heldige som jeg var, sier han.

HELL I UHELL: Rasmussen slapp fra kollisjonen med noen småskrammer.
Eirik Brekke