Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget satt i et flere timer langt avhør hos politiet torsdag.

-Jeg har skuffet alle som har hatt tro på meg. Det beklager jeg sterkt, sier Erik Skutle til BT sent torsdag kveld.

I politiavhøret ekjente han å ha røyket hasj ved én anledning. Dette skjedde for ca. en måned siden.

— Det harvært en tøff dag. Nå trenger jeg tid til å samle tankene, var det eneste Skutleville si utenom beklagelsen.

Trekker seg fra verv

En time senere sendte Høyre ut en pressemelding med utfyllende kommentarer fra Skutle.

— Jeg er svært lei meg fordet alvorlige tillitsbruddet jeg har begått. Jeg har sviktet de som har hjulpetmeg frem og støttet meg i mitt arbeid de siste årene, ikke minst mine nærmeste.Det jeg har gjort er alvorlig og jeg forstår at det får konsekvenser, skriver han i pressemeldingen.

24-åringen skriver avslutningsvis at han trenger ro for å ta vare på seg selv og sine nærmeste, og at han derfor ikke vil kommentere saken ytterligere nå.

- Avslørt av sms

BT har torsdag vært i kontakt med et titalls Høyre-kilder lokalt og nasjonalt. Fra miljøet fortelles det at Skutle skal ha dratt videre på et nachspiel etter en fuktig fest i Bergen for ca. en måned siden.

Skutle skal i avhøret ha erkjent at han tok flere trekk av en hasj-joint som ble sendt rundt til gjestene på nachspielet.

Dagen etter skal en av gjestene som var til stede ha sendt en tekstmelding til en venn, og fortalt at han hadde røykt hasj med stortingsrepresentant Erik Skutle.

Denne personen skal senere ha blitt koblet til narkotikarazziaene som politiet gjennomførte på bergenske skoler tidlig i forrige uke.

Da politiet tok beslag i telefonen hans, skal de ha funnet den aktuelle tekstmeldingen, hvor Skutles navn ble nevnt.

3000-5000 kroner

Skutle skal i torsdagens avhør ha blitt konfrontert med disse opplysningene og erkjent forholdene. Politiet har antydet at 24-åringen kan vente seg et forelegg i størrelsesordenen 3000-5000 kroner.

Politiadvokat ved seksjon for organisert kriminalitet, Marita Mellingen, bekrefter overfor BT at saken ikke er endelig påtaleavgjort.

Statsadvokaten orientert

Politiet i Bergen har i løpet av torsdag informert Statsadvokatene i Hordaland om saken.

— Jeg har fått en orientering fra politiet, slik praksis gjerne er i saker som får stor oppmerksomhet i mediene. Den informasjon har jeg muntlig brakt videre til Riksadvokaten. Vi har ingen formell rolle i det konkrete straffesaksarbeidet, understreker førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Fikk munnkurv

Bergens Tidende spurte Skutle allerede forrige fredag om han var involvert i en narkotikasak, noe han avviste.

I et intervju med BT samme dag tok han likevel til orde for å legalisere hasj. Han skal ha gjentatt samme intervju med VG denne uken. Etter det BT får opplyst, skal ledelsen i Høyre har reagert kraftig på utspillene, og gitt Skutle klare formaninger om å roe seg ned.

- Vil få konsekvenser

— Jeg forventer at han holder seg til Høyres program og den regjeringsplattformen vi har fått på plass. Han kan gjerne ha sine egne tanker, men det er ikke et godt signal å sende til sine egne velgere når han velger å uttale seg stikk i strid med programmet vårt, sa Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland til BT dagen etter utspillet.

Torsdag uttalte den samme Helleland at partiet ser på Skutles hasjrøyking som et alvorlig tillitsbrudd.

Kilder BT har snakket med i Høyre sier at hasjrøykingen trolig vil få konsekvenser for 24-åringen, og at handlingsrommet på Stortinget neppe blir stort i tiden som kommer.