I dag startet rettssaken mot mannen som drepte Jorunn Marianne Knutsen på Askøy i fjor.

I innledningsforedraget i Nordhordland tingrett leste aktor Eirik Stolt-Nielsendeler av samtalen mellom drapstiltalte og politiets alarmtelefon. Det var nemlig mannen selv som ringte ogvarslet om drapet.

— Jeg har nettopp drept min mor, sa han til operatøren ved 19.30-tiden 17. september i fjor.

Det var vanskelig for operatøren å holde i gang samtalen, ettersom tiltalte var uklar og ikke svarte på flere av spørsmålene.

Les også:

Karakterbok

Da den drapstiltalte mannen skulle forklare seg i retten i dag, ba hanom å få sin politiforklaring opplest før han forklarte seg.

Eirik Stolt-Nielsen leste opp forklaringen hans mens tiltalte selv forholdt seg rolig i retten.

I det første avhøret klokken 03.00 om natten 18. september, sa han at han drepte moren fordi han selv skulle få leve. Han sa videre at moren sto i veien for hans liv.

I et av de senere avhørene sa han at han ba moren om å få se en karakterbok fra 5. klasse. Det var nemlig noe som sto der, som han ville ta opp med moren. Etterpå slo han henne ned ogtok livet av henne med kniv.

Forholdet til moren

Etter at han hadde knivstukket moren, ventet han på at hun skulle dø, slo av TV-en og ringte politiet. Da han fikk spørsmål om hva han tenkte på etter at han hadde knivstukket moren, svarte han at han tenkte på å ringe politiet.

— Jeg visste jeg hadde gjort noe galt.

I avhørene til politiet forklarteden tiltalte at forholdet til moren hadde vært kranglete.Han sa at hun hadde gjort det vanskelig for ham og vistetil en kidnappingssak.

Tiltalte forklarte at han dro med moren og noen andrepå en ferieturtil Kreta. Han sa at han ikke ville være med på turen og mente det var en kidnapping. I avhørene ga han uttrykk for at forholdet til søsknene var bra og at han angret på drapet. Han skulle gjerne ha hatt det ugjort.

Leste i 28 minutter

Klokken 10.23 var Eirik Stolt-Nielsenferdig med politiforklaringen. Da hadde han lest sammenhengende i 28 minutter. Da tiltalte fikk spørsmål omdet som var lest opp, faktisk stemte, svarte den drapstiltalte mannen «ja».

Han ønsket ikke ågå inn på hvorfor han drepte henne, men bekreftet at moren sto i veien for henne og at karakterboken var et tema forut for drapet.Aktor spurte tiltalte hvor han bodde. Da svarte tiltalte at han helst ikke skulle vært på Sandviken. Han ga uttrykk for at savnet naboer og turmuligheter.

Tiltalte var vanskelig å forstå og må flere ganger gjenta svarene på oppfordring fra aktor.

Svarer i enstavelsesord

Da Stolt-Nielsen spurte hva han tenker om fremtiden, svarte tiltalte:

— Jeg håper det går bra.

— Hva er bra, spurte aktor?

— Jeg vil ikke svare på det.

- Er du syk?

— Nei.

- Du mener selv du er frisk?

— Ja.

- Er det rett at du er på sykehus?

— Ja.

-De som mener du er syk, tar feil. Er det din oppfatning?

— Ja.

- Vil fravær av medisner gjøre deg bedre?

— Ja.

- Hvorfor?

— Fordi jeg har opplevd det før.

- Ser du sammenheng med at du kuttet ut medisinene og drepte din mor?

— Nei.

- Fortalte du til noen at du kuttet ut medisnene?

— Ja.

Sluttet med medisiner

Tiltalte er ikke strafferettslig ansvarlig.

Han er tiltalt for forsettlig drap etter han tok livet av Jorunn Marianne Knutsen med en brødkniv 17. september 2010. Drapet skjedde i hennes bolig på Follese på Askøy. Han meldte selv fra til politiet og fortalte hva han hadde gjort.

I ettertid avdekket Helsetilsynet alvorlig svikt i behandlingen av den psykisk syke mannen. De kritiserte Helse-Bergen for hvordan han ble behandlet.

Det var blant annet uklare ansvarsforhold i behandlingen av ham fra 2005 frem til han tok livet av moren med en brødkniv. Han sluttet å ta medisiner og ble ikke fulgt opp.

Innlagt på Sandviken

Etter drapet uttalte søsteren Bodil Knutsen seg kritisk i BT om helsevesenet, som hun mente hadde sviktet broren. Hun tok også til orde for at det må bli lettere for pårørende av psykisk syke å få informasjon om oppfølging og behandling.

Hun kommer til å følge saken i retten. Siden drapet har mannen vært innlagt på Sandviken sykehus i Bergen. Det er ventet at han blir dømt til psykiatrisk behandling i stedet for fengselsstraff.

Forsvarer er Steinar B. Yndestad, mens aktor er Eirik Stolt-Nielsen. Mannens søsken er representert ved bistandsadvokat Anne May-Britt Eilertsen Hauken.Det er satt av tre dager til saken.

bt.no følger saken fra retten.

KNIVDREPT: Jorunn Knutsen (61) ble drept av sin egen sønn. Bildet er tatt for noen år siden. FOTO: Privat