Vegtrafikksentralen melder om få og små problemer på veiene på Vestlandet onsdag ettermiddag.

— Det er ikke glatt og det ser ut til å gå greit. Første nyttårsdag er en hjemfartsdag, men jeg håper at trafikken brer seg utover og at ikke det blir køer på Trengereid, sier trafikkoperatør Eli Solberg.

På Hardangervidda var det lenge kolonnekjøring og lange køer. Østfra var det tre timers venting. At Aurland-Hol er stengt, gjorde ikke saken bedre.

Hardangervidden åpnet

Men klokken 16.15 ble det slutt på ventingen. Da ble Hardangervidda åpnet for fri ferdsel.

— Vi har ikke fått noen indikasjoner på at veien blir stengt igjen i kveld, sier trafikkoperatør Marius Råve.

Værmeldingen tyder på at veien forblir åpen mesteparten av natten.

— Det ser greitt ut i kveld og utover natten. Så skal det blåse opp litt igjen sent i natt eller tidlig morgen, sier han.

Kan bli bedre

HIT, MEN IKKE LENGER: Brøytebilene jobber for fullt på Hardangervidda. - Vi kjører fra begge sider, sier trafikkoperatør Eli Solberg.
ANDREAS GRIMELUND

Andreas Grimelund hadde like før klokken 15 stått tre timer i kø. Han har hytte på Geilo.— Jeg var tidlig ute og kjørte fra klokken 12. Nå er det 15 biler foran meg, og endeløse køer bak. Køene vil øke på, sier Grimelund.

Det betød at han hadde en god time igjen i køen.

Vil ha tunnel

Grimelund forteller at det er mange vestlendinger som står på fjellet og skal hjem fra juleferie.

— Jeg har med meg noen nøtter og julekaker, for jeg er jo vant til dette. Det er det samme hvert år. Nå har Hardangerbrua kommet, derfor nedprioriterer de Hardangervidda. Løsningen er tunnel. Det er aksjonsgrupper som har jobbet for den i flere år. Det vil fjerne alt som heter kolonnekjøring, sier han.

Hardangerviddatunnelen er en foreslått veitunnel på 17 kilometer fra Maurseth til Haugastøl. Den vil korte inn kjøretiden med minst ti minutter.

— Jeg har lyst til å invitere Erna med opp her, så hun kan være med å kjøre ned første nyttårsdag. Folk i Oslo vet ikke hvordan vi har det her på Vestlandet, sier han.

Her er det stengt

Sognefjellet og Gaularfjell er vinterstengt. Ellers er det verdt å merke seg at Hol - Aurland i Sogn og Fjordane er stengt ved Geiteryggtunnelen. Anbefalt omkjøring er riksvei 7, riksvei 52 og E16. Veien blir åpnet igjen 2. januar klokken 08.

Det er åpent på Haukeli (stedvis redusert sikt), Hemsedal (stedvis redusert sikt) og Filefjell (snø- og isdekke).

På Vikafjellet er det kolonnekjøring på grunn av uvær, mens det er glatte partier på Strynefjellet. Her er det også stor elgfare mellom Dønfoss og Grotli.

Diskuter saken under:

HEMSEDAL: Slik så det ut klokken 15, ifølge en tipser. Det er altså en viss fare for kolonnokjøring her også...
2211-TIPSER