Etter at tre unge mennesker i løpet av kort tid har tatt livet av seg fra Askøybrua i Bergen, har Hordaland fylkeskommune og Statens vegvesen bestemt seg for å innføre flere tiltak.

Fylkesrådmann Paul M. Nilsen sier at han har bedt vegvesenet sette i verk vakthold. Nilsen ble oppmerksom på saken nylig. En Facebook-gruppe om sikring av broen rundet onsdag 12.000 medlemmer.

— Jeg har ikke vært klar over problemet før. Det er nå det er blitt oppmerksomhet rundt det, sier Nilsen.

Jarle Lyngbø, som startet Facebook-siden for to uker siden, krevde konkrete svar fra fylkeskommunen og til slutt brev fra Nilsen onsdag. Han er fornøyd med at noe skjer.

— Det er bra at de har lagt seg langflat og er i godt gang med å få det på stell. Jeg vil ikke se på rosene hver gang jeg kjører forbi. Jeg får vondt i magen og tenker på skjebnene. Det er heller ikke mulig å gå tur på broen lenger. Hvis du oppholder deg mer enn ti minutter, kommer politiet, sier Lyngbø.

Tips? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Negativ til gjerde

Ifølge en politirapport hadde de åtte oppdrag direkte relatert til selvmordsforsøk fra Askøybrua i perioden januar til juni 2012 Antall hendelser har økt de siste årene.

Allerede i 2003 gikk styret i broselskapet og lensmann Harald Andersen i Laksevåg ut at nok får være nok. Siden har lite skjedd.

Nå sier fylkesrådmann Nilsen at de vil utrede muligheten for webkamera, men han er ikke uten videre villig til å diskutere gjerde.— Jeg vil ikke si noe om det foreløpig. Det er en ganske stor jobb, på grunn av sidevinden og effekten det har på broen, sier Nilsen.

Avdelingsdirektør Olav Finne i Statens vegvesen, region vest, bekrefter at det kan bli vanskelig å få opp gjerder.

— Hvis det skal utredes, må vi få et oppdrag fra fylkeskommunen. Det er en jobb bare å finne ut hvordan det kan gjøres og kostnaden vil bli høy. Det finnes broer i Tromsø og i Fredrikstad der det er gjort forsøk, men beregninger har vist at det ikke var teknisk mulig på Sotrabrua, sier Finne som likevel påpeker at Askøybrua ikke er bygget på samme måte.

Kan starte til helgen

Seksjonsleder Arild Hegrenes i Statens vegvesen skal torsdag i møte med politiet og helsevesenet på Askøy for å diskutere de praktiske detaljene rundt vaktholdet.

— Vaktordningen kommer kanskje i gang allerede førstkommende helg, sier Hegrenes.

I så fall vil de gå side om side med de private vaktene som har patruljert broen i snart en uke.

— Jeg lar vaktholdet mitt gå i hvert fall fredagen. Jeg vil se hvordan de har tenkt å gjøre det før vi gir oss, sier firebarnsmoren Bjørg Anne Eliassen.

Ute i kveld

Onsdag kveld er Bjørg Anne og tre andre ute igjen på broen. De har vært i sving siden forrige fredag, dagen etter at en aksjonsgruppe demonstrerte for sikring av broen.

— Jeg har fire unger selv. Du kan aldri vite hva som skjer med dem, sier Eliassen om hvorfor hun er så engasjert.

Hun kjenner også familien til en av dem som begikk selvmord nylig.

— Folk som har kommet med kaffe til oss, og vi har fått masse positive tilbakemeldinger på Facebook. Det er også en trygghet for de som kjører forbi. Det er mange som har sett ting, sier Askøy-kvinnen.

På ukedagene har de vært fire på vakt, i helgene enda flere.

Eliassen er fornøyd med at vegvesenet setter inn vakter, men vil ha mer.

— Webkamera fungerer ikke, og hvis det ikke skjer noe mer enn vakthold i par uker, er vi klare for å demonstrere igjen, sier hun.

Prioriterer helgene

— Vi er kjent med det private opplegget, men jeg vil ikke kommentere den problemstillingen, sier Arild Hegrenes.

Vegvesenets vakter kommer først og fremst til å gå i helgene, som skal være det mest utsatte tidspunktet.

Selvmordene er tragisk for alle involverte, og vi må forsøke å unngå slike hendelser på våre veier og broer. Fylkesrådmann Paul M. Nilsen

— De vil i hvert fall være ute store deler av natten. Ordningen blir neppe permanent. Vi skal evaluere etter noe tid, sier Hegrenes.

Olav Finne i Statens vegvesen sier at vaktholdet må løses innenfor driftsbudsjettet de har for fylkesveiene. Det er fylkeskommunen som i siste instans betaler.

Fylkesrådmann Paul M. Nilsen vet ennå ikke hvor mye opplegget vil koste.

— Det er mindre beløp, og det er av mindre betydning. Selvmordene er tragisk for alle involverte, og vi må forsøke å unngå slike hendelser på våre veier og broer, sier han.

Hva bør gjøres? Diskuter under:

PASSER PÅ: Bjørg Anne Eliassen og Helene Bratsberg Strømsnes er to av vaktene som har patruljert Askøybrua den siste uken.
PRIVAT
KREVER SIKRING: 273 mennesker gikk i fakkeltog forrige uke for å markere kravet om bedre sikring av Askøybroen. De ønsker at ikke flere liv skal gå tapt.
2211 TIPSER