MARIANNE RØISELANDHELGE SKODVIN (foto) marianne.roiseland@bt.no

— Tiden får vise hva som skjer i partiet, sier Søviknes.

Etter nok en pressekonferanse reiste Terje Søviknes i går hjem til Søviknes ved Lysefjorden for å feire 32 årsdagen sin.

— Jeg er blitt eldre, det er i alle fall sikkert, sier Søviknes.

Konen Janniche Askeland er lettet over at statsadvokaten har henlagt saken. Det har vært tre tøffe uker for henne også.

— Vi hadde ordnet opp oss imellom lenge før saken kom opp i mediene. Tanken på å gå fra ham har aldri slått meg, sier Janniche og møter sin skandalebefengte mann i døren.

— Det har vært knalltøffe uker. Vi har ikke vært så grådig glad i dere i mediene, refser Janniche Askeland.

Hun har forsøkt å leve et normalt liv som student ved Universitet i Bergen.

— Jeg har kanskje ikke fått gjort så mye med studiene. Men det har vært god terapi bare å være på lesesalen. Nå håper jeg ting roer seg, men livet kan nok aldri bli helt det samme, sier hun.

Bursdagspresang Det var statsadvokaten i Telemark som ga Terje Søviknes den beste gebursdagspresangen i går. Terje Søviknes er frifunnet for påstandene om straffbare handlinger.

— Jeg føler meg ikke som noen seierherre eller som en vinner. Til det er saken for trist, det finnes bare tapere, sa Søviknes på pressekonferansen i går.

Han gjorde sitt ytterste for å fremstå som ydmyk og angrende. Men det var nok en gang en sterk og høyst oppreist Søviknes som møtte pressen. Forberedt til fingerspissene og ulastelig antrukket i mørk dress.

Han angrer bittert på «den ulykksalige natten» i Langesund og på enkelte uttalelser han kom med til pressen like etter at skandalen ble kjent. Men Terje Søviknes gjør det klinkende klart at han fortsatt vil leve sitt liv på den politiske arena.

— Politikk har vært livet mitt siden 1991, da jeg ble valgt inn i kommunestyret som 22-åring, sier Søviknes. Han innser at han har forkludret mye for seg selv, men vil tilbake i ordførerstolen.

— Det blir kanskje ikke så lett. Men det er for enkelt bare å gi opp. Jeg må i tiden fremover ha alle antenner ute for å se om jeg er den ordføreren bygden ønsker. Jeg klamrer meg ikke til rollen, sier Søviknes. Han er svært glad for resultatet i Bergens Tidendes meningsmåling, som viser at hele 57 prosent av sambygdingene vil ha ham tilbake som ordfører.

Angre, angre, angre Han har angret mye de siste ukene.

Først og fremst på at han gikk til sengs med den 16 år gamle jenten på landsmøtet i FpU for vel ett år siden.

— Den nevnte episoden skulle aldri ha inntruffet, og ansvaret lå utelukkende på meg. Når jeg ikke tok det ansvaret, tror jeg jenten, og ikke minst hennes foreldre, etterlyste konsekvensene.

— Jeg synes det er forståelig at jeg ble satt i den nasjonale gapestokken, spyttet på og spottet, for ikke å ha tatt det nødvendige ansvaret, sier Søviknes.

Han tror ikke folk vil glemme at han hadde sex med en meget ung pike i Langesund.

— Med den oppmerksomheten denne saken har fått, er det vanskelig å tro at den kan bli glemt. Og jeg gjorde noe fryktelig dumt. Men jeg håper saken kan komme mer i bakgrunnen, sier Søviknes.

Han har også angret på sin egen håndtering, at han så hele det norske folk inn i øynene og sa at han hadde hundre prosent ren samvittighet og at han ikke har gjort noe som kunne skade partiet.

— Jeg skulle aldri ha sagt det. De uttalelsene er ikke riktige, men til å begynne med var jeg så opptatt av de alvorlige anklagene om voldtekt som jeg opplevde som helt uriktige og dypt urettferdige.

Media som terapeut Det er snart tre uker siden Cathrin Rustøen utløste sexbomben fra talerstolen på fylkesårsmøtet i Hordaland.

— Det har vært uvirkelige tre uker. Jeg unner ingen å komme i nærheten av det jeg har opplevd, sier Søviknes.

Til tross for hardkjøret fra media har Terje Søviknes aldri slått telefonen helt av.

— Jeg har ikke hatt noe ønske om å låse meg inne. Det er ikke meg. Jeg ville gått på veggene av å forholde meg helt taus. Kontakten med noen av journalistene har på et vis vært god terapi, mens det er andre journalister jeg aldri mer kommer til å snakke med, sier Søviknes og fnyser av påstanden om at han skal ha titulert seg selv som «prinsen fra Os».

Spillet og spetakkelet rundt skandalen har også bidratt til at det har vært lettere å stå oppreist. Han er fremdeles sint på opprørske sjeler i eget parti, men er smart nok til ikke å la seg friste til å kommentere Vidar Kleppes problemer i kjølvannet av sexsaken.

En offensiv Søviknes vil i gang med arbeidet, men han vet han går tøffe dager i møte.

— Jeg kan nok få en knekk. Foreløpig har jeg ikke merket noe. Men vi går vel og vokter litt på hverandre, Janniche og jeg, for å se om den kommer, sier Søviknes. Les også: Saken henlagt, Søviknes tilbake på jobb mandag

TILBAKE TIL NORMALEN: - Det har vært uvirkelige tre uker. Jeg unner ingen å komme i nærheten av det jeg har opplevd, sier Terje Søviknes. (Foto: Helge Skodvin)