• Jeg tar ansvaret for at jeg har forvoldt en annens død, men jeg har aldri, aldri bedt om et drap, skal Jarle Olsen ha sagt på telefon til den tiltalte 37-åringen.

Eks-dørvakten (37) startet i dag sin forklaring for Bergen tingrett. Han sitter sammen med en 27 år gammel fotballspiller tiltalt for å ha planlagt drapet på Øyvind Bjarte Madsen i 2000.

37-åringen holdt kontakt med Olsen i fengselet, fordi han selv har sonet flere dommer og hadde følt seg forlatt av kompisene mens han satt inne.

— Jeg visste hvordan han følte det, sa 37-åringen.

Han snakket også med Olsen om drapssaken flere ganger.

— Jeg følte at han var oppriktig på at han var blitt domfelt på et feil grunnlag. En gang nesten skrek han til meg i en veldig følelsesmessig sterk samtale: «Jeg tar ansvaret for at jeg har forvoldt en annens død, men jeg har aldri, aldri bedt om et drap.»

- Kjente verken offer eller medtiltalt

Eks-dørvakten hevder han så drapsofferet Øyvind Bjarte Madsen første gang da Jarle Olsen pekte ham ut i en avis etter drapet.

— Jeg kjente ham ikke, jeg visste ikke hvem det var. Jeg hadde aldri hatt noe kontakt med ham på noe som helst tidspunkt før Jarle pekte på ham i en avis, forklarte 37-åringen i retten i dag.

Eks-dørvakten forklarte også, i likhet med den medtiltalte fotballspilleren, at de to tiltalte ikke kjente hverandre før drapet.

— Du kunne like gjerne sagt «Golf» eller hva som helst. For meg var det et navn, ikke noe jeg kunne sette et ansikt til, sa 37-åringen.

- Skulle tas

Etter drapet fikk de to tiltalte imidlertid mer kontakt.

I forkant av at Jarle Olsens sak skulle opp i lagmannsretten, ble 37-åringen bedt om å kontakte blant andre 27-åringen.

— Jarle fortalte at det skulle ha funnet sted et møte oppe ved Proffen. NN (27-åringen, journ. anm.) skulle kunne bekrefte at det aldri har vært meningen at Madsen skulle dø. Det oppdraget som ble gitt til Flaten var at Madsen skulle tas, forklarte 37-åringen.

Han oppsøkte fotballspilleren en rekke ganger.

— En stund fryktet jeg at han skulle anmelde meg. Det kan ikke ha vært hyggelig å få besøk gjentatte ganger på den måten, sa 37-åringen.

- Ba Olsen melde seg

mannen forklarte i dag at Olsen oppsøkte ham på Oasen kjøpesenter formiddagen etter drapet.

— Han sa han hadde fått noen til å besøke en person og så hadde det gått helt vilt for seg. Det han sendte noen ut for, hadde ikke blitt gjort, og den personen de skulle besøke hadde blitt tatt livet av. Jeg har ikke sett Jarle Olsen sånn som det før. Jeg har sett ham i mange situasjoner der han kan ha følt seg rådvill, men jeg har aldri sett ham sånn før. Han var helt vill, helt febrilsk, og ga uttrykk for at det var noe som gikk helst skeis, forklarte 37-åringen, som sier han i ettertid koblet dette til drapet på Øyvind Bjarte Madsen.

Ba om råd Eks-dørvakten forklarte at Olsen ba om råd om hva han burde gjøre.

— Jeg sa til ham: «Hvis du har noe med dette, Jarle, på noe som helst plan, så vil nettet snøre seg sammen før eller siden.»

Jeg fikk beskjed om at han ville avgjøre det selv. Og han valgte å gjøre som han ville, sa 37-åringen, som nå er drapstiltalt på grunn av Jarle Olsens forklaringer.

- Helt på jordet Eks-dørvakten langet også ut mot statsadvokat Jarle Golten Smørdal da han i sin forklaring kom inn på drapstiltalen han nå svarer for i retten.

— Nå sitter jeg har og prøver å holde meg rolig. Jeg har stikkord foran meg der det står «rolig», sa 37-åringen, før han henvendte seg til statsadvokaten.

— Jeg finner ikke ord for det du prøver å gjøre mot meg. Det du har tiltalt meg for er helt på jordet, sa han, før han ble bedt om å holde seg til å forklare seg om saken.

- Plukket inn penger 37-åringen forklarte at han kvelden før drapet var ute og kjørte sammen med Jarle Olsen. Han mener han hadde et ærend ved Vestkanten, som dreide seg om narkotika. Olsen forlot ham, før de møttes igjen litt senere og kjørte rundt i Bergen.

— Vi hadde noen stopp underveis, der jeg plukket inn noen penger, sa eks-dørvakten.

— Du hentet penger i minibanken, spurte tingrettsdommer Grethe Strandborg.

— Nei, det var vel mer å hente inn utestående penger, innrømmet 37-åringen.