• Det er godt å vite at jeg er blitt trodd. At sannheten kom frem. Jeg håper det ringer en bjelle for alle som mobber kolleger på arbeidsplassen.

Frode Sørensen tar sine første skritt på veien videre. Tre års kamp mot den tidligere arbeidsgiveren Nera er kronet med seier for få timer siden. Han får millionerstatning for mobbing.

Han går ved Tveitevatnet like ved huset i Årstad bydel, mens de siste solstrålene smyger over Løvstakken. Han synes det gjør godt med frisk luft. Han er tynt kledt. Han klager ikke mot den isende kalde vinden.

— I 28 år elsket jeg jobben. Tre ukers sommerferie var for mye ferie. De siste tre årene ble alt annerledes. Da jeg fikk høre dommen i dag, gråt jeg i en halv time, sier han.

54-åringen jobbet ved Nera Mechatronics som kalibreringstekniker. Han hadde ansvaret for å kontrollere over 1500 mekaniske måleinstrumenter i den høyteknologiske bedriften.

I den oppsiktsvekkende dommen i Bergen tingrett onsdag er oppførselen til avdelingssjefen stemplet som mobbing og trakassering. Etter at Sørensen ble flyttet til en ny avdeling, ble arbeidsoppgavene stadig forandret. Og ifølge Sørensen selv var refrenget at «han kunne bare finne seg en annen jobb».

— Det endte med at jeg ble sykemeldt. Jeg kollapset, sier Sørensen, som senere prøvde å komme tilbake.

Det endte med nytt sammenbrudd, og uføretrygd i en alder av litt over 50 år. De siste tre årene har tilværelsen vært preget av kamp mot sykdommen og arbeidsgiveren. Ifølge ham selv visste selv ikke de nærmeste kollegene hva han ble utsatt for.

— Det kan gå lang tid før «tøffe karer» som meg skjønner hva som skjer. Men så begynner man å lure på om noe er galt. Og da var det flaut.

Sørensen vet at det er mange som har det slik på arbeidsplassen sin, og sier at han nå vil hjelpe andre. Han frykter ikke en ankesak, men medgir at han er sliten.

MØRKETALL: - Selv ikke mine beste kolleger visste om at jeg ble mobbet. Mange opplever det samme som meg. Jeg ønsker nå å hjelpe andre, sier Frode Sørensen, som ikke vil tilbake til Nera.
FOTO: GIDSKE STARK