• Fremskrittspartiet godtar tilbudet om en politisk avtale med Høyre, KrF og Venstre og vil støtte et mindretallsbyråd.
  • Miljøspørsmål, og den økonomiske krisen blir den største bøygen i byrådsforhandlingene Monica Mæland (H) skal lede.
  • Monica Mæland blir byrådsleder mens Herman Friele blir ordfører, dersom forhandlingene om byråd lykkes.

— Jeg gleder meg veldig til jobben.

Med disse ordene tok en strålende fornøyd Herman Friele imot Bergens Tidende på landstedet i Os i går kveld. En halvtime tidligere var han blitt varslet om Frps beslutning.

— Valgresultatet var et ønske om skifte. Dette er flott av Frp og jeg tror alle parter nå er veldig fornøyde. Jeg er glad for at dette er falt på plass og at det nå er enighet om en politisk rammeavtale.

Veldig optimistisk

Friele var i går kveld veldig optimistisk, og sier han har forberedt seg på at han skal blir ordfører.

— Jeg er, så langt jeg forstår det, den eneste kandidaten, sier han.

Også gruppeleder Monica Mæland (H) har gode forhåpninger om at de forhandlingene som i dag starter mellom Høyre, KrF og Venstre skal komme i mål. Hun blir byrådsleder dersom forhandlingene lykkes. I går satt hun spent hjemme og ventet på telefonen fra Liv Røssland (Frp). Like over halv ti kom den forløsende samtalen. Mæland var raskt ute med å rose Frp.

— Partiet tar ansvar i den vanskelige situasjonen byen er i. Det står respekt av Fremskrittspartiet.

Et svært viktig hinder for å danne byråd med et trygt parlamentarisk grunnlag i bystyret er dermed passert. Men Mæland har ikke innkassert seieren på forskudd.

— Vi har lange forhandlinger foran oss. Hittil har vi konsentrert oss om avtalen med Fremskrittspartiet. Det er mange politiske områder vi ikke har vært innom i våre samtaler med Kristelig Folkeparti og Venstre. Husk byrådet skal styre hele byen, advarer hun.

Smertefulle grep

— Hva blir den største utfordringen?

— Den største utfordringen i forhandlingene blir å lage en politikk som alle de tre partiene kjennes seg igjen i. Og så skal vi selvsagt gjøre en god jobb for Bergen. Det er den oppgaven jeg er mest ydmyk i forhold til. Jeg er også forberedt på smertefulle grep for å få kontroll med kommunens økonomi.

I går kveld ville Mæland ikke høre snakk om posisjoner.

— Vi har ikke forhandlet om posisjoner ennå.

— Men det er vel klart at du blir byrådsleder og Herman Friele blir ordfører?

— Jeg tar ingenting for gitt før forhandlingene er avsluttet.

KrF har for lengst kastet de forhandlingskortene. Forrige onsdag uttalte Lisbeth Iversen til BT at Mæland er KrFs byrådslederkandidat og Friele ordførerkandidaten. I går kveld var sittende ordfører Kristian Helland (KrF) først og fremst sliten etter en tung valgkamp og lange forhandlingsmøter den siste uken.

— De tre partiene kan starte reelle forhandlinger om å danne byråd. I KrF går vi inn i de forhandlingene med stort alvor og stor iver, men også med realisme. Vi har ikke lyktes med dette prosjektet før forhandlingene er ferdige, og partiene er enige. Det er en stor jobb som står fremfor oss.

Sammen med Kristelig Folkeparti blir Venstre lillebror i et fremtidig byråd. Hans-Carl Tveit (V) ser også problemer i forhandlingene de nærmeste ukene.

— Økonomi, kollektivtrafikk og bybane byr på utfordringer. Tøffest blir det innenfor miljø,. Et nytt byråd skal gjennomføre av Bergensprogrammet og sikre en ny giv for kollektivtrafikken. I januar skal vi overta ansvaret for kollektivtrafikken i Bergen. Da må vi vise at vi makter å dempe privatbilismen og prioritere kollektivtrafikken dersom vi skal få oppmuntringsmidler fra staten. Høyres syn på parkering i sentrum er en utfordring i den sammenhengen, sier Tveit.

DEN ENESTE KANDIDATEN: Herman Friele er optimist og har for lengst begynt å glede seg til at han skal bli ordfører i Bergen. Hans partifelle Monica Mæland tør ikke slippe jubelen løs ennå. Foto: ODD MEHUS