Forsvarerne til den drapstiltalte 27-åringen mener forklaringen er så oppsiktsvekkende at de har krevd rettslig avhør av vitnet (34) i morgen — selv om mannen uansett skal vitne når drapssaken kommer opp for Gulating i slutten av måneden.

— Vi hadde ikke bedt om et rettslig avhør rett i forkant av hovedforhandling hvis vi ikke hadde ment at den nye forklaringen er svært viktig, sier advokat Thomas Randby.

Han forsvarer fotballspilleren (27), som er tiltalt for å ha gitt Tor Helge Flaten våpenet som ble brukt til å drepe Øyvind Bjarte Madsen.

Støtter ny drapsvåpenteori

Jarle Olsen - oppdragsgiveren for drapet - har forklart at han fikk våpenet fra en venn (34) av drapsofferet en måneds tid før drapet, men at 27-åringen oppbevarte det for ham frem til drapsnatten.

Hvis juryen velger å tro på vitnets nye forklaring om at 34-åringen ga våpenet til Olsen bare noen timer før Tor Helge Flaten fikk drapsoppdraget, vil det kunne svekke både saken mot 27-åringen og Jarle Olsens troverdighet.

Da drapssaken var oppe i Bergen tingrett i fjor høst lanserte 27-åringens forsvarere en ny teori om drapsvåpenet. De mener å ha funnet støtte i trafikkdata fra de involvertes mobiltelefoner for at Jarle Olsen noen timer før drapet var på desperat jakt etter våpen.

Basestasjon-utslag viser at Jarle Olsen og vitnet (34) i 22.15-tiden kvelden før drapet var i samme område i Åsane. Det er i dette tidsrommet vitnet nå har forklart privatetterforsker Ola Thune at han ga våpenet - men ikke ammunisjon - til Jarle Olsen.

- Konstruert forklaring

Statsadvokat Jarle Golten Smørdal mener den nye vitneforklaringen ikke er troverdig.

— Den fremstår som konstruert for å holde en av de tiltalte ute av saken. Men en annen side av forklaringen er at den bekrefter at Jarle Olsen faktisk fikk våpenet fra denne personen, sier Smørdal.

Han viser til at 34-åringens forklaring til Ola Thune er fullstendig annerledes enn det han fortalte i Bergen tingrett i september i fjor.

Da 34-åringen som vitne i retten ble spurt om han hadde møtt Jarle Olsen kvelden før drapet, nektet han for det:

— Hvis jeg hadde møtt han, hadde jeg nok hatt det i minnet selv om det er syv år siden, svarte 34-åringen.

— Har Jarle Olsen noen gang fått noe våpen fra deg, spurte aktor Jarle Golten Smørdal.

— Nei, svarte 34-åringen.

— Helt sikker, spurte aktor.

— Helt sikker.

Frykter vitnepåvirkning

Advokat Odd Drevland har bistått 34-åringen i samtalene med privatetterforsker Ola Thune. Advokaten vil ikke kommentere hvorfor 34-åringen nå har endret forklaring.

— Han har en god grunn, men jeg vil ikke gå inn på det nå. Dette vil selvfølgelig være en sentral spørsmålsstilling når han nå skal avhøres i retten, sier Drevland.

Det er 27-åringens forsvarere som har bedt om rettslig avhør av 34-åringen.

— Vi ønsker bevisopptak nå fordi jeg ikke føler meg helt trygg på at vitnet vil møte til ankeforhandlingen. Dessuten er det en risiko for at noen kan forsøke å prøve å påvirke vitnet til å trekke tilbake sin nye forklaring, sier advokat Thomas Randby.

Politiet