På underlig vis har den gamle steinen blitt delt, flyttet, gravd opp i to hager i ulike kommuner, gjenkjent og gjenforent.

I sommer oppdaget Dag Almås Koppang en fin stein utenfor huset sitt på Stord. Han hadde utvidet oppkjørselen til huset og den halve steinen ble liggende på toppen av en grushaug han hadde spadd opp. Han tok steinen med seg inn og viste den til sin daværende kjæreste, skriver avisen Sunnhordland

— Utrolig

— Jeg synes steinen var stilig og tenkte vi kunne legge den i akvariet til pynt, forteller Almås Koppang til bt.no.

Kjæresten hadde sett en lignende stein hjemme hos sine foreldre på Bømlo og lurte på om han hadde tatt den med seg derfra.

Paret tok bilde av steinen og dro til Bømlo for å sammenligne.

— Jeg tenkte at min stein var mye større etter å ha sett steinen på Bømlo, men vi tok den likevel med oss tilbake til Stord. Jeg fikk frysninger da vi satt delene sammen for det var ikke tvil om at det var samme stein. Både årene utenpå steinen og mønsteret inni var perfekt match. Det er helt utrolig.

Fra istiden

Delen fra Bømlo ble funnet for rundt 15 år siden da faren til Almås Koppangs kjæreste anla hage rundt huset.

Amanuensis i geologi med Universitetet i Bergen, Øystein Jansen, mener steinen må være flere tusen år gammel.

— Dette er samme stein. Det er det ingen som helst tvil om. Det er utrolig at steindelene fant hverandre igjen. Helt vanvittig, sier han til avisen Sunnhordland.

Trolig har steinen blitt delt for flere tusen år siden og fraktet hver sin vei under istiden før den nå dukket opp igjen i to ulike hager i Sunnhordland.

FORUNDRET: - Hvordan kan dette ha seg?, tenkte jeg da vi satte delene sammen, forteller Dag Almås Koppang.FOTO: HENRIK MUNDAL ANDREASSEN
1+1: Delene danner en hel stein når de er satt sammen. FOTO: HENRIK MUNDAL ANDREASSEN